Cum să cumperi laptele pentru gătit
Laptele furnizează calciu şi alţi nutrienţi elementari pentru o bună funcţionare a organismului. Pe piaţă vei găsi numeroase sortimente de lapte, simple sau cu arome, pe care le poţi folosi în reţetele tale.
Lapte integral. Poate fi folosit în diverse feluri, ca de exemplu în gustări, în diete, alături de cereale, pâine prăjită şi brânză sau în băuturi pe bază de lapte, precum Caramel Macchiato.
Lapte semidegresat. Produsul are un procent mai mic de grăsime decât laptele integral şi poate fi uneori îmbogăţit cu vitamine. Laptele semidegresat poate fi utilizat în multe reţete, precum supa de broccoli, prăjitura cu banane şi ovăz, clătite, prăjituri cu prune etc.
Lapte degresat. Acesta conţine 0% grăsime şi este bogat în vitamine, aminoacizi şi lactoză. Îl poţi folosi în băuturi pe bază de cafea (cappuccino), în shake-uri şi supe dietetice etc.
Lapte pasteurizat. Laptele pasteurizat este un produs obţinut printr-un proces de înlăturare a bacteriilor din lapte. Prin pasteurizare se elimină mucegaiul, drojdia sau bacteriile care ar putea să cauzeze îmbolnăvirea persoanei care consumă laptele. Nu sunt însă înlăturate toate bacteriile, unele microorganisme rămânând în lapte.
Laptele pasteurizat poate fi folosit în bucătărie fără probleme. Poţi face cu el prăjituri cremoase, precum tiramisu şi chiar brânzeturi de casă. Este recomandat, în cazul copiilor, să foloseşti lapte pasteurizat pentru a face brânză de casă pentru aceştia.