De ce să te întorci acolo unde te-ai născut sau să te muți într-un sat

Ultima actualizare:

    Sursă foto: pexels.com
Sursă foto: pexels.com

În ultimii ani, nu doar în România, ci și în Statele Unite ale Americii, Noua Zeelandă și Europa a luat amploare fenomenul „downshifting”, definit ca alegerea simplității, a unei vieți departe de tumultul orașului în favoarea satului, în mijlocul naturii. În acest sens, tot mai mulți tineri aleg să se întoarcă acasă, la sat. Pe de altă parte, și orășenii get-beget sunt tentați de această idee, de a-și lua o bucată de pământ undeva la țară, de a renunța la un job stresant și la o funcție care implică multă responsabilitate. Refuzul consumerismului și alegerea unui trai în mijlocul naturii și al oamenilor simpli, îmbunătățirea calității vieții sunt numai câteva dintre motivele invocate de cei care aleg schimbarea. Dacă nu îți place liniștea, îți plac ieșirile în oraș și ești citadin până în măduva oaselor, s-ar putea să te obișnuiești destul de greu cu „downshifting”-ul. Iată însă ce poți face la țară:

Accesarea unor fonduri europene


    Sursă foto: pexels.com
Sursă foto: pexels.com

Dacă vrei să începi să dezvolți o afacere de succes, însă nu ai suficienți bani pentru a o demara, poți accesa fonduri europene, mai ales dacă locuiești la sat. Numai între 2014 și 2018, România a atras circa 11 miliarde de euro, fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, iar cea mai mare parte din acest buget a fost alocată start-up-urilor din mediul rural. Fie că îți construiești o pensiune agroturistică, că te apuci de cultivat zmeură, sau te ocupi de cresterea puilor de carne sau pui bazele unei păstrăvării, ai șanse reale să reușești să faci profit. Pentru o idee de afacere cu fonduri nerambursabile în agricultură, de exemplu, poți primi chiar și până la un milion de euro, precum și consiliere gratuită din partea experților și training în străinătate.

Freelancing


    Sursă foto: pexels.com
Sursă foto: pexels.com

Dacă după ce ai renunțat la o funcție de conducere sau la un job într-o multinațională, nu te-ai încumeta să-ți deschizi un business și vrei să practici grădinăritul sau să crești câteva animale, atunci ar fi bine să te perfecționezi cât timp încă mai locuiești într-un oraș. În acest sens, caută cursuri care să-ți permită să fii freelancer. Pentru cei care lucrează în domenii susţinute de internet, de la mass-media online, web design, IT, diverse forme de consultanţă, traduceri), downshifting-ul geografic este mult mai la îndemână, deoarece nu sunt legaţi de un birou sau de un loc anume. Imaginează-ți că stai vara într-un hamac, la umbra unui nuc, că bei un compot rece făcut din merele culese din pomii tăi și scrii articole pentru un site. Sau că traduci o carte a lui Eric-Emmanuel Schmitt în timp ce stai la umbra unei vițe de vie, cu doi câini lângă tine și un copil care aleargă desculț prin curte. Dacă te vizualizezi în aceste ipostaze, poți să sondezi piața muncii în eventualitatea unui job offline și să te interesezi de un teren. Dacă ai rude la țară sau chiar părinți, întreaga procedură se simplifică semnificativ și îți va fi mult mai ușor să faci schimbarea.

Statul la taclale în fața porții

Dacă ești introvertit, sătul de oamenii care te contactează doar atunci când au nevoie de tine sau, dimpotrivă, nu-ți cunoști vecinii de bloc, la sat situația va fi total schimbată. Într-o lume simplă, cu principii solide și tradiții încă vii, vei putea lega cu sătenii relații trainice. Nu e o idealizare a satului, ci o realitate: la țară, oamenii se ajută, toată lumea cunoaște pe toată lumea, iar vecinii ajung să facă parte din familia extinsă. La început, poți avea sentimentul că ești „venetic”, dar cu timpul, vei învăța să te integrezi, să participi activ la viața comunității. Nu îți garantează nimeni că vei face parte dintr-o Poiană a lui Iocan, un fel de agoră a satului, dar în orice caz nu te vei simți singur, mai ales dacă ești dispus să vorbești cu cei din jur încă de la început.

Psihologul și prozatoarea Aurora Liiceanu spunea într-un interviu despre întoarcerea la sat că are, indubitabil, efecte pozitive asupra oricui. „Când ai foarte mulţi bani şi continui să munceşti ca un robot sau când ai mult mai mult decât îţi trebuie, ideea de a reconsidera ce îţi trebuie e vitală”, puncta ea. Dacă vrei să fii stăpân pe timpul tău și să încerci să te bucuri din lucruri simple, atunci poate e momentul să te muți la sat sau să revii acasă, dacă ai locuit mulți ani în mediul rural.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net