De ce sunt bune măștile FFP3 pentru protecția față de coronavirus? Explicația unui producător roman

Ultima actualizare:

    Masca FFP3 protejează cel mai bine împotriva virușilor FOTO: Unsplash.com
Masca FFP3 protejează cel mai bine împotriva virușilor FOTO: Unsplash.com

Pandemia de COVID-19 ne obligă să avem în permanență o mască asupra noastră. În zonele unde rata de infectare este de peste 6 cazuri la mia de locuitori, aceasta este obligatorie și în spațiile libere aglomerate. Însă știm ce tipuri de măști ne protejează mai bine?

Directorul unei fabrici de măști din Prahova, Vasile Ene, a explicat pentru Ziare.com care este motivul pentru care cele textile nu sunt considerate eficiente.

De ce nu sunt bune măștile textile și ce protecție oferă cele FFP3

”Este important de precizat că măștile din bumbac sau țesături care există acum pe piață au la bază un material țesut cu fir și, indiferent de câte straturi sunt, nu au eficiență la filtrarea aerului și nu oferă niciun fel de protecție, ele nefiind înregistrate ca dispozitive medicale”, a spus Vasile Ene, directorul general al unei fabrici de măști de protecție din județul Prahova, unicul producător român avizat de MapN pentru măști de protecție FFP3.

Producătorul a mai precizat că măștile care oferă cel mai înalt nivel de protecție sunt cele de tip FFP3, care protejează împotriva substanțelor în concentrații foarte mari.  De altfel, masca FFP 3 poate bloca atât aerosoli lichizi cât și pe cei solizi. Protocoalele OMS actuale prezintă măști de față FFP3 pentru controlul infecțiilor cu virus și bacteriene atunci când contagiunea este răspândită prin tuse și strănut (cum ar fi coronavirusul).

Ce trebuie să știm despre măștile albastre

Măști medicale sau chirurgicale, adică cele de culoare albastră pe care le putem achiziționa din farmacii, protejează împotriva infecțiilor însă pentru a ne asigura de acest lucru trebuie să avem în vedere un amănunt impotrant.

Vasile Enea a explicat că o mască medicală trebuie neapărat să dețină aviz sau certificat de înregistrare emis de Ministerul Sănătății.

”Măștile faciale nu sunt testate sub niciun standard, nici de măști medicale, nici de măști respiratorii, deci nu oferă nicio protecție la particule și la bacterie și la niciun virus, cu atat mai mult coronavirus.

O mască, pentru a fi declarată medicală, trebuie testată și apoi înregistrată ca dispozitiv medical la Ministerul Sănătății asta în cazul producătorilor din România, iar importatorii depun și ei toată documentația la MS și obțin un aviz emis de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale. Deci o mască medicală trebuie neapărat să dețină aviz sau certificat de înregistrare emis de Ministerul Sănătății”, a mai spus Vasile Ene pentru Ziare.com.

Citește și:Măștile de protecție. 8 lucruri pe care trebuie să le știe toată lumea

Ce măşti ne protejează cu adevărat de COVID - 19

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
chocolate saga1 jpeg
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net