Deputații au votat eliminarea pensiilor speciale. Ludovic Orban: ”Vă spun clar, toate pensiile nesimţite vor fi tăiate”
Pensiile speciale au fost eliminate! Deputații au votat astăzi cu o majoritate covârșitoare ca mai multe categorii privilegiate să nu mai beneficieze de acești bani.
Legea de eliminare a pensiilor speciale a fost adoptată astăzi, 28 ianuarie, de Camera Deputaţilor, cu 247 de voturi ”pentru”, 21 de abţineri. Sunt vizați, printre alţii, parlamentarii, judecătorii şi procurorii, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, funcţionarii publici cu statul special, funcţionari publici parlamentari.
Aceasta, pe fondul protestelor din Justiţie, materializate inclusiv prin oprirea activităţii unor instanţe. Premierul Ludovic Orban afirmă că toate pensiile „nesimţite” vor fi tăiate, el arătând că sunt categorii socio-profesionale care beneficiază de aceste pensii fără a avea drept.
În ceea ce priveşte eliminarea pensiilor magistraţilor, Orban spune că decizia aparţine parlamentarilor liberali. Proiectul USR, propunerea legislativă pentru abrogarea pensiilor speciale, care avea raport de respingere, a fost respins de plen cu 216 de voturi. După controlul constituţionalităţii, legea de eliminare a pensiilor speciale va merge la promulgare. Chiar și așa, orice beneficiar de pensie specială se va putea adresa instanției.
Ce pensii speciale au fost eliminate
- parlamentari (indemnizație limită vârstă);- judecătorii, procurorii (pensie de serviciu);- foștii Președinți ai României;- primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene (indemnizație pentru limită de vârstă);- judecătorii CCR (pensie de serviciu);
- membrii Curții de Conturi;- Avocatul Poporului;- funcționarii publici parlamentari;- Corpul diplomatic și consular;- Personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertizare Criminalistice;- Personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă.
Câte pensii de serviciu sunt în România
Numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finalul anului 2019, de 9.359 persoane, în creştere cu 1,9% (plus 175 de persoane) faţă de perioada similară din 2018, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).
Legea nu poate fi aplicată retroactiv, astfel că pensiile în plată vor rămâne. Ea se adresează doar viitorilor pensionari
Citește și:
https://www.click.ro/news/national/scandal-cu-pensiile-speciale-cat-incaseaza-un-pensionar-de-lux