Descoperire epocală: cele mai mari găuri negre observate vreodată
Doua gauri negre care doboara orice record au fost recent descoperite. Acestea au masa de miliarde de ori cea a Soarelui si ar putea inghiti cu usurinta intregul Sistem Solar.
Cele două gauri negre se află in doua galaxii eliptice: NGC 3842, din constelatia Leului, la 320 milioane de ani lumina fata de noi, si NGV 4889, cea mai luminoasa galaxie din Coma Cluster, situata la 336 miliane ani lumina.
Gaurile negre au masa cel putin de 9.7 miliarde mai mare ca cea a Soarelui. Recordul precedent era de 6.3 miliarde de ori masa Soarelui si apartinea unei gauri negre din galaxia M87.
Observatia a fost facuta cu ajutorul telescopului spatial Hubble si a altor doua telescoape terestre: Gemini North si Keck din Hawaii.
Rezultatele studiului care a condus la aceasta descoperire au fost publicate in prestigioasa revista Nature de grupul condus de Prof. Cheng-Pei Ma de la University of California, Berkeley, SUA.
Orizontul evenimentelor, granita intre interior (de unde nu se mai poate reveni spre exterior) si exterior, celor doua gauri negre are o dimensiune de circa 5 ori cea corespunzatoare orbitei planetei Pluto. Daca aceste gauri negre s-ar situa in apropierea noastra ar putea inghiti extrem de repede si usor intregul sistem Solar. Ba chiar si un sistem solar de cinci ori mai mare ca al nostru!
Unul dintre misterele care raman fara raspuns la ora actuala este cum de au ajuns atat de enorme cele doua gauri negre. Procesele care ar fi putut duce la formarea lor sunt unirea mai multor gauri negre mai mici sau inghitirea din partea unei gauri negre mici a unei cantitati enorme de gaz si materie din galaxie.
Cătălina
Oana Curceanu este prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Instituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro.