Dinţişorul de lapte îi poate salva viaţa
Cutiuţa cu dinţişorii de lapte e poate cel mai drag suvenir pe care părinţii îl păstrează cu sfinţenie. De acum încolo, însă, gândiţi-vă de două ori înainte să puneţi dinţişorul la cutiuţă, pentru că acesta îi poate salva viaţa micuţului vostru, dacă celulele extrase din el sunt depuse la o bancă specială.
Recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical al nou-născutului a devenit o practică obişnuită şi în România.
Mai nou, însă, celulele stem, altele decât cele aflate în cordonul ombilical, pot fi recoltate, şi la noi în ţară, din dinţişorii de lapte ai copiilor.
"Important e ca micuţul să fie adus la clinică când dintele începe să se mişte. Acesta trebuie să fie perfect sănătos, fără carii, şi să fie unul dintre incisivii centrali sau laterali sau unul din canini, pentru că doar din aceştia se izolează celule stem", ne-a explicat Cosmin Dima, medic dentist la Clinia Dental Progress.
Imediat după extracţie, dintele se pune într-un recipient umplut cu lapte pasteurizat, acesta se aşează la gheaţă, apoi ia drumul laboratorului din Anglia, unde se recoltează celulele.
"Procedura durează 2 - 3 săptămâni, deoarece se izolează o celulă, după care se multiplică şi se pun la păstrare în bancă. Un singur dinte este suficient, iar, dacă nu se reuşeşte, se poate lua din al doilea cu aceleaşi costuri", a mai spus specialistul.
E vorba de 1.100 de euro, în care sunt incluse extracţia dintelui, izolarea, recoltarea şi stocarea celulelor într-o bancă din Marea Britanie. Apoi, se percepe o taxă anuală de 90 de euro.
Pot reface ţesutul inimii, după infarct
În pulpa dentară se găsesc mai multe tipuri de celule stem, care pot fi folosite pentru tratamentul unor leziuni ale sistemului nervos, regenerarea oaselor în boli ca SIDA sau diabet şi pentru înlocuirea ţesutului inimii, după infarct.
Recoltarea se face din pulpa dinţilor incisivi centrali şi laterali şi din canini (şase sus, şase jos), când aceştia încep să se mişte, de la vârsta de 6 ani şi până la 11 ani.