Peștera cu cristale, minunea din România care este unică în lume. Ce li se întâmplă turiștilor care vin în acest loc
În România, există o peșteră cu cristale de calcit care se remarcă prin unicitatea sa în Europa. Aceasta este doar a doua peșteră din lume care poate fi vizitată și a fost descoperită în comuna Roșia, județul Bihor, în timpul lucrărilor la o galerie a fostei mine de bauxită Farcu.
Această peșteră impresionează nu doar prin frumusețea cristalelor sale, ci și prin efectele benefice pe care le are asupra sănătății turiștilor.
Ghidul peșterii, Valentina Ciuhandu, explică, potrivit Agerpres, că această peșteră este de tip geodă, un spațiu închis în care cristalele de calcit au avut posibilitatea să se formeze. Acest lucru se datorează izolării spațiului, care a permis cristalelor să se dezvolte în condiții optime.
Fiind legată de aerul exterior, peștera devine un habitat unic pentru astfel de formațiuni. Este a doua peșteră din lume cu cristale de calcit care poate fi explorată, cealaltă fiind în Africa de Sud. În ciuda existenței altor cristale de acest tip în lume, multe peșteri sunt inaccesibile publicului larg și pot fi vizitate doar de către specialiști în domeniu.
Durerile de cap trec ca prin minune
Cristalele de calcit din peștera Farcu se evidențiază prin albul lor strălucitor și formele lor variate, de la floarea de lotus până la formațiuni spectaculoase care atârnă de tavan, asemănătoare unor iatagane verticale, unele având lungimi de până la un metru, dar cu o grosime a panglicii de doar trei-patru milimetri.
Aceste cristale sunt delicate, fiind în același timp și incredibil de frumoase. Turiștii care vizitează peștera povestesc că în interiorul ei, durerile de cap dispar ca prin minune, fapt ce adaugă și mai mult la misterul și fascinația acestei locații unice.
Peștera cu cristale de calcit din mina Farcu din Bihor se evidențiază prin unicul său statut în Europa și prin efectele benefice pe care le are asupra sănătății vizitatorilor.
Potrivit speologului Viorel Lascu, cristalele de aici nu numai că impresionează prin frumusețea lor, ci și prin valoarea lor energetică deosebită, care a fost confirmată prin cercetări efectuate de specialiști din Ungaria și România.
Turiștii care au vizitat peștera au observat că durerile de cap dispar în mod surprinzător în interiorul ei, deși încă nu există o explicație științifică clară pentru acest fenomen.
Peștera este divizată în două părți distincte: una destinată vizitatorilor, care pot explora cristalele pe o lungime de aproximativ 60 de metri, și cealaltă parte, mai extinsă, dedicată cercetării științifice, care este accesibilă doar specialistilor și care contribuie la conservarea și studierea în continuare a acestei minunate lumi subterane.
Acest gen de peșteri sunt foarte rare
De-a lungul timpului, peștera Farcu a devenit un punct de atracție major pentru turiști, dar și pentru cercetători și pasionați de speologie. Este considerată un unicat în Europa din mai multe motive. În primul rând, aceasta se deschide dintr-o mină de bauxită, într-un cadru în care activitățile economice sunt încă posibile.
În al doilea rând, peșterile cu cristale de această natură sunt rare, iar cele care există sunt adesea inaccesibile publicului și pot fi vizitate doar de către cercetători. În plus, modul de administrare asociativ al peșterii, implicând asociații non-profit, comunități locale și instituții guvernamentale, este un alt aspect care o fac să se remarce.