Povestea Peșterii Bolii, singura din țară care are și o gară. Este una din puținele străbătute de un râu

Ultima actualizare:

Peștera Bolii din județul Hunedoara, una dintre cele mai impresionante din Transilvania, atrage turiști în număr mare în lunile de vară, datorită temperaturii sale interioare de doar șapte grade Celsius. Aici, un râu a reușit să străpungă complet un masiv de rocă calcaroasă, fiind un fenomen unic în România.

Peștera Bolii se află în județul Hunedoara / foto: locuridinromania.ro
Peștera Bolii se află în județul Hunedoara / foto: locuridinromania.ro

Accesibilă pe toată lungimea sa, acest loc minunat oferă o oază de răcoare celor care o vizitează în zilele caniculare de vară, dar nu doar. Aici se află și singura gară din România construită într-o peșteră. 

Peștera Bolii, un adevărat templu al naturii

Deschisă pentru vizitare în 2006 de către un grup de voluntari care au mobilizat fonduri din donații, Peștera Bolii este recunoscută ca un adevărat templu al naturii, însă înconjurată de un aer misterios. Situată la aproximativ șase kilometri de Petroșani, județul Hunedoara, pe traseul care conectează Valea Jiului cu Țara Hațegului, peștera se găsește în punctul de întâlnire al Munților Retezat cu Munții Sebeșului.

Numele „Peștera Bolii” derivă de la o familie nobilă din secolul al XV-lea care deținea terenurile și pădurile din această regiune. Peștera, care are forma unui tunel, a fost sculptată în calcarele Dealului Bolii de către Pârâul Jupâneasa, având o lungime de 455 de metri și un portal spectaculos de 20 de metri la bază și zece metri înălțime. În interior, se pot observa imagini cu animale și scene de vânătoare pe pereți, iar formațiuni de scurgere apar pe tavanul galeriei principale.

În perioada interbelică, Peștera Bolii a găzduit primele concerte muzicale, beneficiind de o acustică deosebită în cea mai mare sală a sa. În decursul anilor, au fost amenajate poduri peste pârâul din peșteră, dar acestea au fost distruse treptat. În 2006, speologii din zonă au decis să o reamenajeze, instalând podețe și iluminând galeriile cu reflectoare colorate pe o distanță de 75 de metri. 

Aici se ascundea aurul dacilor?

Legende locale spun că în peșteră sunt ascunse comori fabuloase, protejate de un blestem care împiedică găsirea lor. Există și povești despre aurul dacic, despre care se crede că ar fi ascuns undeva în munți pentru a fi ferit de romani. Se spune că peștera conține pasaje secrete, accesibile doar printr-un sistem special de deschidere a peretelui, unde se presupune că ar putea fi ascuns aurul dacic.

Peștera Bolii poate fi vizitată în weekend-uri între orele 10.00 și 19.00, iar în timpul săptămânii este necesară contactarea Asociației ecologice PetroAqua cu o zi înainte. Taxa de intrare este de 5 lei pentru adulți și 2,5 lei pentru copii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
469859399 1102167817961740 672508127811502855 n jpg
brad 1 jpg
profesoara care citeste o carte jpg
lovitura parta jpg
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
egipt (315) jpg
femeie coreea1 jpeg
chipul real al lui iisus fotopixabay png
image
actualitate.net
image
actualitate.net