Record pentru trei scafandri într-o peșteră inundată din Bihor. Cât de mult au coborât în adâncuri

Ultima actualizare:

O echipă de scafandri din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj a stabilit un nou record național de scufundare în peșteră inundată. Sportivii au atins cota de – 129 metri adâncime, în Izbucul Ibzândiș din Munții Pădurea Craiului din Bihor. 

Izbucul Ibzândiș din Munții Pădurea Craiului din Bihor
Unul dintre scafandrii care a stabilit recordul din peștera inundată din Bihor. Foto: bihon.ro

Echipa a fost formată din trei scafandri, Cristian Irimieș și Flaviu Pop – echipa de vârf și Ciprian Man – sprijin scriu jurnaliștii de la bihon.ro. Aceștia au reușit doborârea fostului record, de 121 metri, stabilit în aceeași peșteră. Recordul data din anul 2022 după ce scafandrii au depășit strâmtoarea din adâncuri de la cota 121 de metri.  

La adâncimea de 129 de metri, scafandrii au descoperit o zonă în care galeria se îngusta și din pricina penalizării de decompresie pe care o aveau la acel minut, scafandrii au decis să se întoarcă.

Ce înseamnă scufundarea într-o peșteră inundată 

Potrivit specialiștilor consultați de sursa citată, scufundarea într-o peșteră inundată necesită o pregătire extrem de minuțioasă și cu cât adâncimea crește, apar noi pericole și capcane. Iată principalele încercări cărora trebuie să facă față scafandrii de adâncime.  

-Calculul și pregătirea amestecului de gaze pentru respirat. O scufundare la asemenea adâncimi necesită o perioadă de până la câteva ore în care scafandrii trebuie să rămână în apă pentru decompresie, adică restabilirea echilibrului de gaze din organism pentru revenirea la presiunea atmosferică normală 

-Calcularea și pregătirea surselor de energie electrică pentru aparatura subacvatică (scutere, dispozitive de iluminat, etc.) și pentru încălzirea costumului de scufundare (apa nu are mai mult de 9 grade Celsius) 

-Pregătirea și instalarea firului ghid. Lungimea firului în acest caz a fost de 425 metri, obligatoriu pentru orientarea într-o peșteră inundată 

Ce trebuie să știți despre Izbucul Ibzândiș 

Izbucul este locul unde țâșnește, sub presiune, apa unui râu subteran specific zonelor carstice, sub forma unui izvor care își aduce apele la suprafață printr-o galerie în formă de "U". El funcționează pe principiul „sifonului”: apa adunată într-un gol carstic iese brusc la suprafață în momentul când atinge nivelul cotului sifonului. 

Izbucul Izbândiș este cel mai adânc din România și se află în munții Pădurea Craiului în extremitatea de sud-vest a comunei Şuncuiuş. Cursul de apă debuşează dintr-un sifon ce formează la ieşire un lac de formă ovală (8 X 10 m), aflat pe dreapta văii, la baza unui abrupt în care se înscrie peştera cu acelaşi nume.  

Izbucul a făcut obiectul a numeroase acţiuni de explorare întreprinse de scafandri experimentaţi, din ţară şi de peste hotare, dar, cu toate sacrificiile de pînă acum, nu s-a reuşit încă să se pătrundă în golurile carstice ce se presupune că ar exista dincolo de acest sifon. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate în buline și William, GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
chocolate saga1 jpeg
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net