Doi români sunt medici de elefanţi în Kenya
Animale subnutrite, deshidratate şi cu boli transmisibile. Asta au găsit veterinarii români când au ajuns pe pămân african. Deşi au călcat într-o zonă de risc, medicii noştri au intervenit imediat să salveze elefanţii, cei mai afectaţi de seceta devastatoare din ultimele luni.
Două săptămâni au stat printre animale în agonie, căzute la pământ, pe care au încercat să le pună pe picioare.
"A fost un adevărat şoc pentru noi. Este extrem de dureros să vezi atâta suferinţă. Din păcate, oricâte animale am fi vaccinat şi tratat, tot nu este suficient, pentru că acest lucru implică mii de oameni pe teren şi fonduri", ne-a povestit dr.
Anca Tomescu, medic veterinar, care s-a întors în aceste zile împreună cu alţi doi colegi din Kenya. Românii au simţit pe pielea lor traiul dificil din zonele secetoase.
Au trăit două săptămâni în cort şi au băut apă din bidoane de plastic. O fierbeau bine ca să nu ia vreo boală. În zona afectată au fost trimise cisterne cu apă, camioane cu hrană, mii de vaccinuri şi tratamente medicale pentru salvarea a 30.000 de animale.
În Kenya, nu a mai plouat de 3 ani
Seceta devastatoare, cea mai gravă din ultimul deceniu, a măturat Kenya, ucigând animale şi distrugând culturi. În zonă nu a mai plouat de trei ani şi nici nu se întrevede prea curând vreo schimbare. În ultimele luni, situaţia s-a agravat şi a fost nevoie de intervenţia medicilor în savană.