E un geniu al matematicii la doar 14 ani, dar n-a fost niciodată la şcoală
Un geniu al matematicii în vârstă de doar 14 ani a fost acceptat ca student al prestigioasei Universităţi britanice Cambridge pentru a pregăti, începând din luna octombrie, o lucrare de diplomă considerată drept una dintre cele mai dificile din lume, informează AFP.
Arran Fernandez a primit din partea universităţii o ofertă condiţionată de obţinerea foarte rapidă a diplomei de absolvire a studiilor secundare. În cazul în care această condiţie va fi îndeplinită, adolescentul va fi acceptat pentru a studia matematica la Colegiul Fitzwilliam de la Cambridge
'Colegiul Fitzwilliam aşteaptă cu nerăbadare să-i ureze bun venit lui Arran în octomrbie 2010 dacă va îndeplini această condiţie şi îl va ajuta să-şi dezvolte extraordinarul potenţial academic, asigurându-i o experienţă productivă şi bogată de-a lungul studiilor sale la Cambridge', a declarat profesorul David Cardwell, unul dintre viitorii profesori ai tânărului.
Conform tatălui său, Arran Fernandez va fi cel mai tânăr student la Cambridge de la William Pitt cel Tânăr, care a fost admis în această instituţie de învăţământ în 1773, tot la vârsta de 14 ani. Pitt a fost apoi de două ori prim ministru al Marii Britanii între anii 1783-1801 şi respectiv 1804-1806.
Pe aceeaşi temă:
Un orfan din România născut fără braţe a fost admis la prestigioasa universitate Oxford
A obţinut o diplomă de master la numai 17 ani
Vrea să câştige un milion de dolari
Arran, care locuieşte la Surrey (sud-estul Angliei) a fost şcolarizat la domiciliu şi a făcut deja senzaţie, trecând cu bine de testele GCSE - echivalentul absolvirii liceului, de la vârsta de 6 ani. Având deja o diplomă A-level (diplomă obţinută la sfârşitul şcolii secundare şi echivalentă celei de Bacalaureat) în matematică, el trebuie să obţină şi una similară în fizică pentru a fi admis la Cambridge în octombrie 2010.
Ca planuri de viitor, Arran îşi doreşte să... demonstreze ipoteza Riemann. Ipoteza Riemann, formulata pentru prima oara de Bernhard Riemann în 1859, este una din cele mai celebre şi mai importante probleme nerezolvate din matematică. A rămas o întrebare deschisă timp de aproape 150 de ani, deşi rezolvarea ei a atras eforturile concentrate ale multor matematicieni, iar pentru prima demonstraţie concludentă a acestei ipoteze s-a oferit un premiu de 1 milion de dolari.