Elevii au ajuns să fure pentru a-şi cumpăra etnobotanice
Direcţia de Asistenţă şi Protecţie Socială a făcut anchete în internatele tulcene pentru a verifica efectul acestor magazine de vise asupra tinerilor, scrie ADS Tulcea.
"Consumatorii sunt tineri de 15 – 18 ani, imaturi, teribilişti, uşor influenţabili de către anturaj“, spune Ştefana Zibileanu, director al Direcţiei de Asistenţă şi Protecţie Socială Tulcea.
Asistentele DAPS au descoperit faptul că zeci de elevi consumă etnobotanice. La Liceul Pedagogic şi Colegiul „Brad Segal“ au fost depistaţi zece tineri consumatori, iar ei susţin că numărul este cu mult mai mare. La Colegiul „Henri Coandă“ trei elevi sunt dependenţi de etnobotanice, iar numărul celor care a încercat măcar o dată este cu mult mai mare.
"În anul şcolar 2009 – 2010 la cabinetul şcolar de la «Anghel Saligny» s-a înregistrat un singur caz, elev în clasa a XII-a, care s-a prezentat sistematic la consiliere pentru a scăpa de acest viciu. Putem spune că este un caz extrem de fericit“, spune Ştefana Zibileanu.
Nouă intoxicaţii cu etnobotanice în ultimele trei luni
Şefa Direcţiei de Sănătate Publică Tulcea, dr. Laura Militaru, spune că de la 1 septembrie şi până la începutul acestei luni la Unitatea de Primiri Urgenţe au fost înregistrate nouă cazuri de tineri care au servit etobotanice, dintre care trei pacienţi de mai puţin de 16 ani, trei de 16 – 18 ani, doi de 18 – 25 de ani şi un singur tulcean cu vârsta de peste 25 de ani.
Datorii de sute de milioane de lei vechi
În tot acest an au fost înregistrate 55 de pacienţi (52 băieţi şi trei fete) care au ajuns la Spital după ce au consumat etnobotanice. Dintre aceştia, cei mai mulţi au ajuns la compartimentul toxicologie. Zece tulceni au ajuns, însă, la psihiatrie.
"Odată deveniţi dependenţi de aceste substanţe, pacienţii devin periculoşi, atât pentru ei, cât şi pentru societate, comiţând furturi cu violenţă deosebită, generate de nevoie procurării banilor. Unul dintre copiii internaţi la noi are o datorie de 40.000 de lei, altul de 8.000 de lei. Majoritatea fură bunuri din familie pe care le vând pentru a-şi procura substanţele“, spune Ion Popescu, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea.