Explorator român, a stat două luni într-o colibă de pământ în Etiopia - FOTO
Alin Totorean, exploratorul arădean care a traversat de unul singur deşertul Atacama, a făcut în acest an o nouă expediţie inedită. De data aceasta a ales Etiopia, pentru că este o zonă foarte puţin cunoscută în România, dar şi pentru că este singura ţară majoritar ortodoxă din Africa. Concluzia este una tristă: "am realizat că unii oameni nu au absolut nimic, iar noi nu ne realizăm ce avem la îndemână aici".
Exploratorul arădean Alin Totorean şi-a continuat şi anul acesta expediţiile de pionierat în cele mai enigmatice locuri de pe Pământ.
După ce a traversat de unul singur cel mai arid deşert din lume, Atacama, după ce a traversat Mongolia tot singur iar anul trecut a fost la un pas să moară în deşertul australian, în 2010 exploratorul a mers în Etiopia.
Citeşte şi:
Exploratorul Alin Totorean are cancer al ţesuturilor moi
"Am ales această ţară pentru că se ştiu puţine lucruri despre, dar şi pentru că este singura ţară majoritar ortodoxă din Africa. De altfel Paştele de anul acesta l-am petrecut într-un crater de vulcan stins cu o comunitate izolată de oameni", ne-a povestit Alin, care cărui expediţie a început în 17 februarie şi s-a încheiat în 20 aprilie.
Ne-a povestit că cel mai mult l-a impresionat sărăcia din Etiopia, dar şi terenul accidentat al ţării.
"Ei au şosele doar pe câteva rute principale, făcute de chinezi şi coreeni, iar în restul ţării au drumuri de pământ. Viteza de deplasare a autobuzelor prin ţară nu depăşeşte 35 de kilometri pe oră", ne-a explicat arădeanul.
Vezi aici mai multe imagini din timpul expediţiei lui Alin Totorean în Elveţia
Ne-a povestit că a locuit în majoritatea timpului petrecut în Etiopia printre fermieri, în colibele lor din lemn, pământ şi paie.
"M-a impresionat că sunt foarte ataşaţi de animalele lor. Ei au casa formată dintr-o colibă acoperită cu paie. În mijloc se afla vatra de foc la care găteau iar în stânga intrării ţineau animalele. Deasupra animalelor aveau amenajată o platformă de lemn - locul unde dormea întreaga familie", ne-a povestit exploratorul.
Paştele l-a prins într-un crater de vulcan stins
"Am rămas surprins ca în acel crater să găsesc o comunitate de 800 de oameni care trăiau acolo, un loc unde nu puteau sa crească cereale. De Paşte am mâncat cu ei enset, o mâncare făcut din tulpina unei plante cu acelaşi nume. Miezul din tulpină se ia şi se bagă într-o mică groapă făcută în pământ şi tapată cu frunze. Se lasă trei luni la macerat după care se face o pastă care se coace. Acest încet era mâncarea de bază acolo, iar de paşte am mâncat şi carne de capră şi ied", ne-a explicat Alin.
Spune că nu a observat vreo formă de distracţie în Etiopia.
"În capitală şi aşezările mai mari există localuri în care poţi mânca sau bea ceva, dar în restul ţării nimic. Au un alcool făcut de ei, dar am văzut că nu consumă în mod constant. În schimb tinerii mestecă nişte frunze halucinogene şi asta îi face violenţi uneori", spune arădeanul.
Nu uită totuşi de sărăcia din Etiopia. Spune că cel mai mult l-au impresionat copiii, care nici măcar nu au încălţări.
"Am trecut la un moment dat pe lângă un grup de copii şi le-am dat câte doi biscuiţi. S-au luat la bătaie pentru ei şi îmi părea rău că le-am făcut mai mult rău, decât bine. De aici am tras şi concluzia acestei expediţii. Cei care fac nazuri la cumpărături să se gândească la cei care nu au absolut nimic. Noi nu realizăm ce avem la îndemână în România. Am fost în multe zone din lume, dar sărăcie generalizată ca în Etiopia încă nu am văzut", ne-a spus în încheiere Alin Totorean.
Cine este Alin Totorean
- Este din Arad- Are 42 de ani- A absolvit în 1995 Facultatea de Mecanică din Timişoara- Primul om care a traversat deşertul Atacama pe jos- Primul român care a efectuat o expediţie solitară în Mongolia- Autorul primei explorări solitare româneşti a deşerturilor australiene