10 sfaturi pentru a ține copiii departe de accidentele din casă

Ultima actualizare:

    Nu lăsați copiii în preajma ferestrelor deschise!
Nu lăsați copiii în preajma ferestrelor deschise!

Casa este locul în care copiii se simt cel mai în siguranță, se simt iubiți , protejați și îngrijiți. Din păcate, însă, locuința se poate transforma într-un loc periculos pentru copii, dacă părinții nu sunt precauți și nu își iau anumite măsuri de siguranță. Click! vă arată care sunt aceste pericole și ce trebuie să faceți pentru a evita astfel de accidente.

1. Securizează-ți ferestrele, blochează accesul la scări și încuie ușile!

Căderea de la etaj este unul dintre accidentele cel mai des întâlnite la copii, deși poate fi evitat prin luarea unor măsuri simple. Cea mai importantă regulă este să ții fereastra închisă atunci când copilul se află în încăperea respectivă, nesupravegheat. E bine de știut că un copil mic se poate strecura prin deschizătura de doar 12,7 cm a ferestrei! Atenție! Plasele de țânțari montate la ferestre nu sunt suficient de solide pentru a ține un copil! Copilului mai mare îi puteți explica acest lucru. Nu lăsați copiii să se joace în apropierea unei ferestre deschise și nu așezați în dreptul geamului obiecte pe care micuțul se poate cățăra! Cei care au scări, trebuie să se asigure că accesul micuțului este blocat în acea zonă. Totodată, țineți ușa de la intrarea în locuință încuiată, pentru ca micuțul să nu iasă din casă.

2. Nu lăsa niciodată copilul singur lângă apă!

Nu lăsa niciodată nici măcar câteva secunde copilul nesupravegheat în apă, chiar dacă se află în cada de baie, care nu este plină! În cazul în care sună telefonul sau soneria, ridică copilul din cadă, învelește-l într-un prosop și ia-l cu tine. Este nevoie doar de câteva secunde pentru ca micuțul să se înece! Dacă micuțul rămâne acasă cu o bonă sau cu bunicii, asigură-te că și ei respectă această regulă. Pentru cei care locuiesc la curte, e important de știut că piscina, piscina gonflabilă sau chiar și un mic bazin pentru pești pot fi periculoase pentru un copil lăsat nesupravegheat. Pentru a nu se întâmpla nici o nenorocire, este bine să împrejmuiești piscina cu un gard și să pui o alarmă la ușa care duce spre piscina din curte, astfel încât să fii anunțat în momentul în care copilul folosește acea ușă. De asemenea, în cazul piscinelor de mici dimensiuni, gonflabile, după ce se termină bălăceala, nu uita să le golești! Arsurile provocate de apa fierbinte sunt o altă problemă. Tocmai de aceea, ai grijă ca apa din cadă să nu aibă mai mult de 49 de grade Celsius. Testeaz-o cu mâna înainte de a băga copilul în apă!

3. Păstrează detergenții și produsele cosmetice într-un loc în care copilul nu are acces!

Detergenții și produsele cosmetice sunt toxice pentru copii, dacă aceștia le înghit. În primul rând, ține aceste produse în ambalajele lor originale, pentru a nu fi confundate de copii cu mâncarea. Apoi, depozitează-le în dulapuri care se pot încuia sau la care nu pot ajunge copiii. Același lucru este valabil și în cazul medicamentelor! Dacă, în ciuda măsurilor de precauție luate de tine, copilul ingerează astfel de produse, sună de urgență la 112!

4. Acoperă prizele și nu lăsa la îndemâna copilului firele electrice!

Un șoc electric se poate produce atunci când copilul atinge, în același timp, un obiect încărcat cu energie electrică și o suprafață care este conductoare de curent electric. Iată câteva sfaturi ca să nu se întâmple așa ceva! În primul rând, acoperă prizele pe care nu le folosești cu apărători speciale, din plastic. Repară sau scapă de orice cablu electric sau aparat defect. Nu lăsa copiii mici să se apropie de aparatura electrocasnică. Nu folosi uscătorul de păr sau radioul în apropierea apei.

5. Păstrează obiectele mici și mâncarea departe de copil!

Sunt multe cazuri în care copiii s-au sufocat după ce au înghițit obiecte mici sau diverse produse alimentare, precum: bomboanele, alunele, popcornul, strugurii și morcovul. Prin urmare, aveți grijă ca micuțul să nu aibă acces la ele! De asemenea, asigurați-vă că obiectele mici, cum ar fi monedele, nasturii, bijuteriile mici, acele, biluțele, sunt păstrate în locuri în care copilul nu ajunge. Mai mult, nu lăsați copilul să se joace cu jucării care conțin părți mici care pot fi înghițite.

6. Atenție la animalele de companie!

Au fost semnalate multe cazuri în care copiii au fost mușcați de propriile animale de companie. Iată câteva sfaturi pentru a evita astfel de situații! În primul rând, alegeți un animal care să nu fie agresiv. Nu lăsați niciodată copilul singur cu animalul. Învață-l pe micuț să nu se apropie de animal atunci când acesta mănâncă, să nu-i ia jucăria sau osul din gură, să stea deoparte atunci când animalul se află alături de puiul său sau când animalul mârâie sau își arată colții.

7. Nu acoperi bebelușul cu păturica până la gât! Lasă-i mânuțele libere!

În timpul somnului, bebelușul se poate sufoca dacă își trage, fără să vrea, peste guriță sau năsuc păturica, perna sau vreo jucărie de pluș lăsată în pătuțul lui. Tocmai de aceea, asigură-te că pătuțul este cât mai liber. De asemenea, acoperă-l pe micuț cu o păturică subțire, până la piept, iar colțurile superioare bagă-le sub saltea, astfel încât să creezi un „buzunar”, iar copilul să nu poată să tragă păturica pe față. Dacă este frig, mai bine îmbraci copilul cu o pijama mai groasă, decât să-l acoperi cu mai multe pături. Pe măsură ce copilul crește, discută cu el despre pericolul sufocării. Totodată, ai grijă să nu aibă acces la obicte periculoase, cum ar fi, de pildă, pungile sau sacoșele.

8. Instalează o alarmă de fum și un detector de monoxid de carbon!

Când izbucnește un incendiu ai doar câteva minute pentru a ieși din casă. Șansele de supraviețuire în astfel de cazuri sunt mai mari, însă, dacă ai în casă un detector de fum care te anunță că ceva e în neregulă și poți, imediat, să scoți copiii din casă. Pentru ca acesta să fie eficient, testează-l în fiecare lună, schimbă-i bateriile anual și asigură-te că micuții tăi sunt familiarizați cu sunetul alarmei.

9. Orice tip de armă trebuie păstrată neîncărcată și încuiată într-un loc special!

Mulți români au ajuns să dețină arme de foc, pe care le păstrează în locuințe. În cazul în care ai o astfel de armă, este responsabilitatea ta să știi cum se folosește în mod corect. Prin urmare, păsatrați armele în cutiile lor speciale, încuiate și neapărat descărcate, departe de copii. Este bine să ai o discuție cu copilul despre cât de periculoase sunt armele și cum să reacționeze când văd o armă: „Te oprești! Nu pui mâna și chemi un adult!”.

10.Fii pregătit pentru urgență!

Nu se știe niciodată când apare o urgență, tocmai de aceea e bine să fii pregătit. Așadar, învață cum se face resuscitarea cardio-pulmonară, învață manevra Heimlich (n.r. apăsarea stomacului), ține în casă o trusă de prim-ajutor și păstrează la îndemână numerele de telefon la care să apelezi în caz de urgență: 112, numărul vecinului, numărul medicului pediatru, etc.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Letizia și Sofia colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net