20 de greşeli pe care le faci ca părinte
E timpul să iei o pauză, să cugeţi şi să-ţi pui nişte întrebări. Procedezi corect cu fiul sau fiica ta? Cuvintele pe care le spui, gesturile pe care le faci, metodele pe care le aplici în educaţia copilului, dacă nu sunt corecte, îl pot afecta pe viaţă. Doar ştii că „cei 7 ani de-acasă” îşi pun amprenta asupra personalităţii viitorului adult.
Iată 20 de situaţii prin care îi faci rău fără să-ţi dai seama!
1. Nu-i acorzi suficientă atenţie, nu te joci cu el. Se va simţi neglijat, iar în cazul unui bebeluş, vei vedea că se va dezvolta mai greu din punct de vedere emoţional, intelectual. O mare greşeală e să îl laşi prea mult timp cu bona sau la grădiniţa cu program prelungit, iar împreună să petreceţi doar câteva ore, pe fugă.2. Pe de cealaltă parte, e greşit să nu-i acorzi suficient spaţiu pentru a-şi dezvolta imaginaţia. Lipeşte-i o coală de hârtie pe perete şi lasă-l să deseneze dacă asta vrea. Prea multe restricţii nu sunt bune.3. Îl suprasoliciţi, ducându-l la toate cursurile şi activităţile extraşcolare. Lasă-i timp să se joace, să se odihnească.4. Nu-i supraveghezi postura, nu eşti atentă dacă are nevoie de ochelari, plus alte probleme de sănătate pe care doar tu i le poţi depista din timp. Mai târziu, vor fi mai greu de tratat sau de recuperat.5. Alimentaţia necorespunzătoare. Gândeşte-te la mâncarea proastă pe care i-o dai sau la alimentele sănătoase pe care nu i le dai. Revizuieşte-ţi lista şi ia măsuri.6. Dacă nu-i faci copilului un program strict de somn, va avea somnul dereglat toată viaţa. Nu vrei să fii responsabil pentru aşa ceva.7. De asemenea, dacă îl laşi pe cel mic să decidă când să meargă la culcare, se va simţi nesigur. Cei mici au, totuşi, nevoie să fie îndrumaţi de părinţii lor, în care au încredere.8. Nu-l lăsaţi pe copil să doarmă cu voi în pat, oricât de mult l-aţi iubi şi l-aţi răsfăţa. Nici el nu se va odihni bine, nici voi. Trebuie de mic obişnuit în patul/camera lui.
9. Nu reacţionezi când face prostii. Nu trebuie să treci cu vederea greşelile, dar nici să transformi orice fleac într-o tragedie.10. Nu-l laşi să-şi asume riscuri. Dacă-l ţii mereu lângă tine, strigi la el când face cea mai mică mişcare, la locul de joacă, de teamă că s-ar putea răni, toate acestea fac din copil un fricos, dependent de fusta mamei. Trebuie să ştii când cel mic e cu adevărat în pericol.11. Nu-l laşi să se murdărească. Nu e frumos, dar e sănătos, în primul rând pentru psihicul lui. De-aia e copil, să se joace.12. Nu-i citeşti suficient. Obişnuieşte-l cu o poveste scurtă în fiecare seara, aşa îi dezvolţi imaginaţia, dar şi dragostea pentru lectură.13. Îl laşi prea mult timp la televizor şi la calculator.14. Îl alinţi şi îl protejezi excesiv. Va avea probleme de socializare.15. Nu-ţi ţii promisiunile. Sunt foarte importante pentru cei mici.16. Îl pedepseşti în faţa persoanelor străine. Nu e bine să-l pui în situaţii delicate pentru că se poate simţi prost şi, ca formă de protest, devine şi mai rău.17. Vii obosit şi stresat de la serviciu, iar acasă nu mai ai răbdare cu cel mic. Ba, mai mult, îţi verşi nervii pe el.18. Foloseşti cuvinte urâte şi vă certaţi în faţa lui. Îl afectează enorm.19. Îi faci observaţie excesiv, atunci când greşeşte. Va deveni imun la aşa ceva. Prezintă-i doar consecinţele greşelilor sale, cu mici pedepse ce recurg din acestea.20. Laşi fetiţa să se machieze, sa poarte tocuri. În felul acesta, îi scurtezi copilăria. Abia din clasa a opta îi poţi permite să se joace cu oja şi rujul mamei, în weekend.