UPDATE: „S-a făcut! E hotărât!” România și Bulgaria intră în Schengen și cu granițele terestre
UPDATE: România și Bulgaria intră în spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025. Vestea a fost dată de președinta Parlamentului European Roberta Metsola, joi, într-o postare pe rețeaua socială X, fostă Twitter.
„S-a făcut! E hotărât! Este meritat! România și Bulgaria vor adera pe deplin la Schengen la 1 ianuarie 2025. Felicitări cetățenilor din ambele țări care au muncit din greu și îndelung pentru acest lucru. Un Schengen mai puternic înseamnă o Europă mai sigură și mai unită”, a scris Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, pe X.
It’s done. It’s decided. It’s deserved.Romania & Bulgaria will fully join Schengen on 1 January 2025.Congratulations to the people of both countries who have worked hard and long for this.A stronger Schengen signifies a safer & more united Europe.#StrongerTogether 🇪🇺🇷🇴🇧🇬 pic.twitter.com/lcgMFCWK69
— Roberta Metsola (@EP_President) December 12, 2024
Decizia a fost anunțată oficial și de Consiliul European.
„Statele membre ale UE au decis să elimine controalele asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu și între Bulgaria și România începând cu 1 ianuarie 2025”, a anunțat Consiliul.
Ministrul de Interne al Ungariei, țara care deține președinția rotativă a UE, a catalogat momentul dreptul unul „istoric”.
„Este un moment istoric să primim în sfârșit Bulgaria și România ca membri cu drepturi depline ai spațiului Schengen. Eliminarea controalelor persoanelor la frontierele terestre interne cu și între aceste state membre a fost o prioritate absolută pentru președinția maghiară, iar astăzi am transformat-o în realitate. Acest pas va fi benefic nu numai pentru cetățenii bulgari și români, ci și pentru UE în ansamblu”, a spus Sándor Pintér, ministrul ungar al afacerilor interne.
Știre inițială:
Miniştrii de interne din Uniunea Europeană se reunsesc joi, iar pe agendă este și decizia privind aderarea deplină la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei. Memebrii Consiliului JAI vor stabili azi data la care vor fi desființate controalele la graniţele terestre. Recent, Austria și Olanda, două țări care s-au opus ani la rând aderării României la Schengen, au fost de acord să-şi ridice veto-ul la care au recurs în ultimii doi ani. Consiliul JAI începe joi la Bruxelles în jurul orei 11.00, ora României.
România află data la care intră deplin în Schengen

Preşedinţia ungară a Consiliului UE a inclus pe ordinea de zi a reuniunii de joi a miniştrilor de interne din UE „adoptarea unei decizii de stabilire a datei de ridicare a controalelor persoanelor la frontiera terestră internă cu şi între România şi Bulgaria”, se arată într-un comunicat referitor la agenda Consiliului JAI care are loc joi, transmite News.ro
Ambele ţări aplică deja pe deplin normele Schengen începând cu 31 martie 2024.
Controalele la frontierele interne aeriene şi maritime cu Bulgaria şi România au fost, de asemenea, ridicate de la acea dată, precizează comunicatul.
Miniştrii vor face, de asemenea, un bilanţ al situaţiei generale a spaţiului Schengen.
În special, miniştrii vor face schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a priorităţilor din ciclul anual al Consiliului Schengen.
Discuţia se va axa pe creşterea securităţii globale prin digitalizare.
România va fi reprezentată la Consiliul JAI de joi de ministrul de interne Cătălin Predoiu, care luni a discutat prin videoconferinţă cu omologul său din Ungaria, Sandor Pinter, pentru a pregăti reuniunea de joi.
„Apreciez sprijinul constant al Preşedinţiei ungare a Consiliului, un partener de încredere în demersurile noastre pentru finalizarea acestui dosar strategic”, a scris Cătălin Predoiu pe Facebook.
Austria și Olanda au renunțat la veto
Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a anunţat luni seara că Austria renunţă la a mai bloca extinderea Schengen prin includerea României şi Bulgariei şi va vota în favoarea proiectului.
De asemenea, Ţările de Jos au dat oficial undă verde admiterii complete a Bulgariei şi României în spaţiul Schengen, în urma unui vot în parlamentul olandez care a avut loc miercuri şi care a susţinut decizia recentă a guvernului de la Haga în acest sens.
Toate celelalte ţări ale UE şi-au declarat deja acordul pentru intrarea deplină a României şi Bulgariei în Schengen.
Comisia Europeană cerea de mai mult timp Austriei să renunţe la blocarea aderării depline a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Un prim pas a fost făcut cu „Air Schengen”: controalele la frontierele aeriene şi maritime cu Bulgaria şi România au fost ridicate la sfârşitul lunii martie.