2023, cel mai călduros an din istorie! Record de secetă extremă

Schimbările climatice au afectat întreaga planetă, de la temperaturi extreme la inundații, mega-incendii și uragane. Conform Organizației Meteorologice Mondiale și serviciului european Copernicus privind schimbările climatice, se estimează că anul 2023 a fost cel mai călduros an din istorie.

Termometru în nisip
Seceta a fost extremă în 2023 (Foto: Freepik)

Nivelurile record de dioxid de carbon (CO2) în atmosferă și seceta în creștere reprezintă amenințări fără precedent la nivel global, relatează Agerpres.

Emisiile poluante care provoacă efectul de seră au crescut în 2023, iar cantitatea totală de CO2 din atmosferă a atins un nou record, cu aproximativ 40,9 miliarde de tone emise. Din acest volum, emisiile de CO2 asociate combustibililor fosili vor crește cu aproximativ 1,1%, ajungând la 36,8 miliarde de tone.

Antarctica se „topește”

De asemenea, suprafața gheții marine din Antarctica a atins minimul istoric în februarie, iar în Arctica, suprafața gheții marine a fost mult sub valorile normale.

Temperaturile suprafeței mărilor au depășit recordurile precedente, în acest an. Zone precum Atlanticul de nord-est, Golful Mexic și Caraibele au înregistrat valori excepțional de ridicate.

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a avertizat că seceta a devenit o urgență fără precedent la nivel global. Americile de Nord, China și Cornul Africii sunt câteva dintre zonele cele mai afectate de secetă., în ultimii ani.

În privința fenomenelor meteorologice extreme, cicloanele și taifunurile au provocat pagube materiale devastatoare și pierderi de vieți omenești în mai multe regiuni ale lumii în 2023. Madagascar, Malawi, Mozambic, Bangladesh, China, Filipine, Noua Zeelandă și Libia sunt doar câteva dintre țările care au fost afectate. Incendiile de pădure au devenit și ele mai intense și mai agresive. În Canada, sezonul incendiilor a fost extrem, iar în Europa s-au înregistrat cele mai grave incendii de vegetație din ultimii ani.

În concluzie, este evident că schimbările climatice au un impact semnificativ asupra lumii întregi. Este necesară o acțiune urgentă și coordonată pentru a contracara criza climatică și a proteja planeta noastră, susțin experții. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Euro dolari lei bancnote bani FOTO Shutterstock jpg
avioane parcate aeroport aterizare avion frankfurt shutterstock 1702941451 jpg
foto1 examen bac jpg
luca italianul 2 k6fi jpg
tigaie depositphotos1 jpeg
maia sandu1 jpg
Stefan cel Mare png
ceai freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net