Vremea a luat-o razna! A nins în Sahara, Australia se topește, Brazilia e sub ape

În ultimii șapte ani asistăm la un fenomen de încălzire globală accentuat! Toate modelele funcționale la finele secolului XX în materie de predicții meteorologice au fost date peste cap și specialiștii cred că principala cauză este cantitatea uriașă de gaze cu efect de seră din atmosferă. Recent, a nins în Sahara.

Un strat fin de omăt s-a așternut peste dune - foto Profimedia
Un strat fin de omăt s-a așternut peste dune - foto Profimedia

Un fenomen meteorologic ciudat a avut loc zilele trecute în Sahara. Un strat de zăpadă s-a așternut peste dunele deșertului după ce temperaturile au scăzut la -3 grade Celsius. Karim Bouchetata a surprins evenimentul extrem de rar care s-a produs în Ain Sefra, Algeria. El a fotografiat stratul subțire de zăpadă și de gheață așternut peste dune și imaginile au făcut înconjurul planetei.

În Algeria au fost temperaturi de -3 grade Celsius - foto Profimedia
În Algeria au fost temperaturi de -3 grade Celsius - foto Profimedia

A nins în Sahara!

Situat în nordul Africii, deșertul Sahara a fost supus unor extreme termice puternice în ultimele sute de ani, însă zăpada aici e un fenomen foarte rar. În orașul aflat în provincia Naama, zăpada a căzut doar de trei ori în ultimii 42 de ani, în 1979, 2017 și 2018. Ain Sefra este ”poarta către deșert” și se află la 1.000 de metri deasupra nivelului mării, fiind înconjurat de Munții Atlas. Ianuarie este cea mai rece lună din an de aici, temperaturile medii fiind de 14 grade Celsius. În timpul verii, temperaturile ajung la 38 de grade Celsius.

Inundații apocaliptice în Bahia, Brazilia - foto Gettyimages
Inundații apocaliptice în Bahia, Brazilia - foto Gettyimages

Inundații apocaliptice, în Brazilia

Brazilia se confruntă încă de la finele anului trecut cu un val istoric de precipitații. Peste 20 de persoane au murit și 280 au fost rănite în regiunea nord-estică a țării din cauza inundațiilor apocaliptice abătute asupra localităților. Mii de oameni au rămas fără locuințe în 40 de orașe aflate în regiunea Bahia, până la 28 decembrie 2021. Cel mai grav afectat oraș a fost Ilheus, iar localnicii au recunoscut că nu au mai trecut niciodată printr-un asemenea dezastru istoric. Cauzele acestui fenomen meteorologic devastator sunt legate de tendința de încălzire globală și de faptul că anual, începând din 2018 și până în prezent, se stabilesc noi recorduri de temperatură la nivel mondial.

Val istoric de caniculă în Australia - foto Profimedia
Val istoric de caniculă în Australia - foto Profimedia

Caniculă în Australia

Australienii au avut parte de cel mai călduros Revelion din ultimii 50 de ani. Regiuni întregi din Australia de Sud, Victoria și Tasmania au înregistrat temperaturi de aproape 30 de grade Celsius, iar meteorologii au avertizat că până la 30 ianuarie termometrele vor indica 39,5 grade Celsius. Sarah Scully, de la Biroul de Meteorologie australian a declarat pentru Sky News că populația a fost avertizată că în 2022 se vor înregistra noi recorduri de temperatură. În Melbourne, în ajunul Anului Nou s-a înregistrat o temperatură de 38 de grade Celsius, iar în a doua jumătate a lunii ianuarie, în Adelaide se așteaptă temperaturi de 36 grade Celsius, extrem de riscante în privința incendiilor de vegetație.

image
image
image
image
image
image
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net