4 costuri de care uiţi când te muţi la marginea oraşului

Ultima actualizare:

    Dacă locuinţa nu e racordată la utilităţi, poţi plăti ulterior sume foarte pentru punerea lor la punct
Dacă locuinţa nu e racordată la utilităţi, poţi plăti ulterior sume foarte pentru punerea lor la punct

Studiile arată că românii au format dintotdeauna un popor de proprietari, fiecare dintre noi cumpărând, în medie, o locuință o dată în viață. Prețurile au scăzut cu până la 50% față de anii de boom, în piață sunt disponibile variante de locuințe pentru toate buzunarele, iar băncile pun la dispoziția clienților opțiuni variate de împrumut.

Contextul pare a fi cel mai potrivit pentru achiziționarea unei locuințe, dar cum această achiziție este cea mai importantă din viață, iar în multe cazuri achităm și rate bancare pe 30 de ani, este esențial ca alegerea făcută să fie în cunoștință de cauză. Frecvent, apartamentele amplasate în zone limitrofe ale Bucureştiului, care par a fi chilipiruri imobiliare, aduc cu sine o serie de costuri suplimentare pentru cumpărător, de la bani la timp pierdut.

1. Dependenţa de maşină

Oricât de aproape de oraş sau de mijloacele de transport în comun s-ar spune despre un bloc nou de locuinţe că se află, este suficientă o săptămână de locuit în zonă pentru a descoperi realitatea. În cazul în care deţii un automobil, vei deveni dependent de el, iar timpul petrecut zilnic la volan se poate apropia şi de trei ore, echivalentul unui drum Bucureşti-Braşov.

Nici economia la rata bancară pe care un client crede că o face achiziţionând un apartament la marginea oraşului nu se justifică. Dacă rata pentru un apartament de două camere dintr-un ansamblu rezidenţial nou într-un cartier din Bucureşti este de aproximativ 285 euro/ lună, iar pentru o unitate similară din zonele limitrofe ale oraşului, ajunge la 220 euro, diferenţa aceasta se anulează şi chiar este depăşită din cauza combustibilului consumat lunar pentru a parcurge doar distanţa de acasă până la locul de muncă.

Drumul până la cea mai apropiată staţie a unui mijloc de transport în comun este şi el o aventură din cauza străzilor neasfaltate şi a distanţei faţă de casă, cele 5 minute menţionate în anunţurile imobiliare fiind, de fapt, 20-25 de minute. În acest caz, devii dependent de orarul de funcţionare al mijloacelor de transport în comun, fiind legat de Bucureşti seara doar până la o anumită oră.

2. Probleme cu utilităţile

Lipsa racordării la sistemul public de canalizare este una din principalele probleme cu care se confruntă locatarii care aleg un apartament aflat într-o zonă încă în dezvoltare.La aceasta se adaugă şi apropierea, în unele cazuri, de o groapă de gunoi care face locuirea, mai ales în timpul verii, imposibilă.

Sunt frecvente şi situaţiile în care furnizarea cu energie electrică poate suferi şi ea întreruperi prelungitedin cauza unei furtuni. Există cazuri în care locatarii unor ansambluri rezidenţiale noi de la marginea oraşului nu au beneficiat mai multe zile la rând de curent electric, dar şi situaţii în care fluctuaţiile repetate de tensiune au dus la avarierea obiectelor electrocasnice, generând costuri suplimentare pentru locatari.

3. Atenţie la garanţii!

În mod normal, locuinţele nou-construite beneficiază deun anumit set de garanţii,situație care în realitate nu se aplică în 100% dintre cazuri. Dezvoltatorii de încredere, cu un istoric în piață, oferă garanții pe durata a câțiva ani, astfel că, în cazul oricăror defecțiuni sau reparații necesare în această perioadă, costurile acestora sunt acoperite în totalitate de ei. "Este o măsură de precauție pe care fiecare cumpărător ar trebui să o ia în calcul, pe când în lipsa ei, orice fel de reparaţii se realizează din buzunarul locatarului. Clienții ar trebui să se informeze temeinic înainte de a încheia tranzacția despre garanţia oferită", vă sfătuieşte Alina Necula, Head of Marketing & Sales Adama Group.

4. Maidanezii şi vecinii gălăgioşi

Un cost aparent mic al unei locuințe ar putea fi justificat și de amplasarea imobilului într-o zonă rău-famată, alături de vecini zgomotoşi şi haite de maidanezi. Apoi, o zonă aflată la marginea oraşului este, automat, expusă dezvoltărilor ulterioare, existând riscul să fiţi înconjurat de un şantier permanent pentru lucrări de infrastructură sau construcţii imobiliare. Planul Urbanistic General şi cel Zonal sunt două surse din care puteţi afla care sunt următoarele planuri de dezvoltare pentru zona respectivă. Nu uitaţi că iarna poate ridica şi ea probleme, pentru că acolo utilajele de deszăpezire ajung mai greu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Jack Spintecătorul. Ilustrație publicată de „Illustrated London News”, la 13 octombrie 1888 (© Wikimedia Commons)
sange transfuzie adobestock jpg
ANNE BRAD PITT CAPTURA VIDEO jpg
cancer 389921 1280 jpg
image png
lebanon 3836125 1280 jpg
sencha 7807228 1280 jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net