4 sfaturi pentru a nu mai fi prost dispus

Ultima actualizare:

    Există câteva modalități pentru a preîntâmpina sau ameliora proasta dispoziție astfel încât să ai relații armonioase cu cei din jurFoto: tipsofdivorce.com
Există câteva modalități pentru a preîntâmpina sau ameliora proasta dispoziție astfel încât să ai relații armonioase cu cei din jurFoto: tipsofdivorce.com

Este normal să dispunem de o varietate de sentimente, atât pozitive, cât și negative, pentru a aprecia părțile frumoase ale vieții. Nimeni nu vrea să fie prost-dispus, însă acest lucru este inevitabil din când în când. Nu e nici bine, nici rău. Pur și simplu se întâmplă.

Psihologii cred că oamenii sunt mai înclinați să reacționeze la întâmplări neplăcute, decât la cele frumoase, ca o formă primitivă de autoprotejare. Structura emoțională este ca un sistem imunitar. Sunt persoane care reacționează mai slab și persoane care reacționează mai puternic la diverși stimuli. În plus, avem tendința de a ne modela comportamentul după cel al părinților noștri, așa că dacă tatăl tău se enerva ușor pentru că a pierdut cheile, mai mult ca sigur că vei moșteni această iritare, scrie huffingtonpost.com.

Sunt zile în care, indiferent de context, ești pus pe harță. Dacă nu-ți place să te comporți urât cu ceilalți doar pentru că te simți prost dispus fără motiv, uite ce ar trebui să faci:

Temperează proasta dispoziție

Când lucrurile neplăcute care au loc în jurul nostru se repetă, acest lucru este un motiv să reacționăm puternic chiar și atunci când nu este cazul. Dacă calculatorul ți s-a restartat de câteva ori la rând în timp ce lucrai la ceva important, chiar și o minoră blocare a browser-ului te poate scoate din sărite. Este important de știut că proasta dispoziție este contagioasă, exact ca răceala. Gândirea negativă se ia de la o persoană la alta, căci avem tendința de a copia limbajul trupului, inclusive încruntările și grimasele și de a le internaliza. Așa că atenție la oamenii cu care vă petrecți timpul.

Ce poți face: pentru a preveni escaladarea unei proaste dispoziții, fă o plimbare sau încearcă să schimbi mediul. Sau concentrează-te pe o activitate practică, cum ar fi gătitul sau lucratul cu mâinile, căci izbucnirile nervoase apar mai des atunci când mintea noastră nu este ocupată cu nimic. Dacă o persoană negativistă începe să-ți povestească frustrările încearcă să nu empatizezi pentru a nu-ți pierde buna dispoziție. Spune-i ceva de genul "Cred că ți-a fost foarte greu" și du-te să socialziezi cu cineva mai vesel.

Rezolvă-ți problemele cu somnul

Nu numai lipsa somnului îți poate afecta buna dispoziție, ci și calitatea lui. Un somn bun este foarte greu de avut în ziua de astăzi, când suntem tentați să folosim smartphone-urile și tabletele până când punem capul pe pernă. Însă este important să ai parte de un somn de calitate, căci partea emoțională a creierului, numită amigdala, este mai acttivă atunci când suntem privați de somn. Așa că atunci când ne trezim deja obosiți avem o tendință crescută de a ne enerva pentru că cineva s-a băgat în fața noastră la bancomat. În plus, când oamenii dorm puțin sau prost funcția cognitivă are de suferit. 

Ce poți face: pentru un somn de calitate, este necesar să te deconectezi de la tehnologie cu o oră înainte de culcare și să așezi telefonul sau tableta în afara razei tale vizuale, pentru ca lumina albastră emisă de acestea să nu interfereze cu ritmul tău circadian. O pereche de șosete în picioare te poate ajuta să ai parte de un somn mai bun. Când corpul tău trebuie să distribuie căldura din centru către extremități, acest lucru poate influența negativ eliberarea naturală a melatoninei, hormonal somnului. Tot pentru un somn odihnitor, poți încerca următoarea tehnică: întinde-te pe spate, cu mâinile sub cap și astupă-ți urechile cu degetele cu degetele mari. Ascultă sunetul liniștitor și încearcă să adormi. Meditația te poate ajuta considerabil pentru a-ți ridica nivelul de energie și a scădea nivelul hormonului de stres.

Elimină din stresul cotidian

Anxietatea te poate face pasibil de ieșiri furtunoase, exact ca un copil de 3 ani. Stresul ne suprastimulează mintea și este greu să ne calmăm. Acest lucru se întâmplă deoarece o enzimă, activată de stres, atacă o moleculă care de obicei reglează starea noastră. 

Ce poți face: ca să nu intri în panică, copleșit de multitudinea sarcinilor și să elimini o parte din stres, este foarte util să faci o listă scurtă cu lucrurile de care trebuie să te ocupi. Bineînțeles că trebuie să ai în vedere și introducerea exercițiilor fizice în rutina zilnică. Este demonstrat științific că efortul fizic moderat are un efect pozitiv în ceea ce privește reducerea stresului. În plus, este bine să petreci mai mult timp afară. Te vei relaxa instant dacă faci o plimbare într-un peisaj natural, cum ar fi un parc. Nici cura cu ceai nu este de neglijat. În urma unui studiu, cercetătorii au aflat că ceaiul negru scade nivelul cortisolului (un hormon strâns legat de stres) cu 47%. Și guma de mestecat ajută. În timpul mestecării, nivelul cortisolului din salivă scade considerabil.

Alimentează-te corect

Dacă ai stomacul gol ești mai tentat să te enervezi din lucruri mărunte. Săritul peste mese cauzează o fluctuație în serotonină, substanța responsabilă de echilibrul emoțional. Când nivelul zahărului din sânge scade, cei din jurul tău au de suferit la fel de mult ca și tine, căci ești mult mai morocănos. Însă nu apela la zahărul rafinat pentru a te binedispune. Acesta îți stimulează starea de bine doar pe termen scurt, existând riscul de a intra într-un cerc vicios în care devii dependent de dulciuri pentru a te simți bine.

Ce poți face: Mănâncă alimente sănătoase odată la 3-4 ore pentru a evita o proastă dispoziție. Este bine să eviți grăsimile trans, căci cercetătorii de la Universitatea din California au decoperit o legătură între acestea și iritabilitate. Mai mult, dacă e nevoie să ai o discuție delicată cu cineva, este bine să consumi o mâncare bogată în proteine înainte de acest eveniment.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net