5 lucruri practice pe care le poți face dacă ai spart ecranul telefonului
Oricât de atent ai încerca să fii cu telefonul tău, nimeni nu este ferit de pericolul spargerii ecranului. Fie că l-ai scăpat din mână în timpul unei convorbiri, fie că l-ai pus pe marginea mesei și a alunecat pe gresie sau ți-a căzut din geantă pe asfalt în timp ce căutai cheile, un ecran spart nu înseamnă întotdeauna că telefonul a devenit nefuncțional. Din contră, în cele mai multe cazuri touchscreenul încă funcționează, display-ul merge în continuare și poți utiliza telefonul la fel ca înainte, doar că acum sticla ecranului este făcută cioburi.
Dacă te-ai aflat vreodată în situația aceasta probabil ți-ai învățat lecția și nu ai mai folosit niciodată smartphone-ul fără a-i aplica o folie de protecție 3D rezistentă la șocuri. Dacă însă abia ai spart ecranul și nu știi ce e de făcut, iată care sunt variantele pe care le ai la îndemână:
Verifică asigurarea telefonului
Primul lucru pe care ar trebui să îl faci este să verifici dacă asigurarea telefonului tău include și înlocuirea unui ecran spart și dacă da, în ce condiții. De cele mai multe ori, asigurarea nu acoperă complet înlocuirea ecranului spart accidental și probabil va trebui să mai plătești o taxă, însă oricum vei ieși mai ieftin decât dacă ți-ai cumpăra un alt telefon. Înlocuirea ecranului te va lăsa fără smartphone cel puțin trei-patru zile, așa că fii pregătit să ai o soluție de rezervă.
Folosește un telefon mai vechi
Cât timp aștepți să fie reparat ecranul telefonului, te poți îndrepta spre sertarul în spatele căruia ai pus vechiul smartphone. Vechiul tău telefon va fi o soluție de avarie eficientă cât timp dispozitivul actual este în service. Dacă nu ai un telefon mai vechi încă funcțional, încearcă să obții unul de la locul de muncă sau apelează la o cunoștință care să te poată ajuta cu așa ceva.
Compară prețurile de reparație
Uneori, costul reparației unui ecran spart pot depăși chiar valoarea actuală a telefonului tău. Acesta este unul dintre motivele pentru care mulți preferă să își cumpere un nou smartphone decât să plătească o mică avere pe repararea celui vechi. Nu face însă greșeala de a te orienta după prețurile unui singur service. De obicei, la câte service-uri vei merge, atâtea oferte de preț vei primi. S-ar putea să ai noroc și să dai peste unul cu prețuri avantajoase și reparatori serioși, care să te scutească astfel de a cheltui câteva sute de euro pentru un nou telefon.
Vinde telefonul cu ecranul spart
Ai crede că nu poți vinde un telefon dacă display-ul este făcut cioburi, însă mulți oameni vânează astfel de telefoane pe site-urile cu anunțuri de vânzări, fiind interesați de piesele componente ale smartphone-ului. Cât timp telefonul este funcțional, s-ar putea să ai baftă și să îl poți vinde. Nu vei obține foarte mulți bani pe el, dar oricum este mai avantajos decât să îl uiți într-un dulap.
Folosește smartphone-ul așa
În urmă cu câțiva ani, telefoanele Apple erau faimoase pentru sensibilitatea ecranului care se ciobea chiar și la șocuri mici. Astfel, apăruse chiar un trend printre posesorii de iPhone de a-și sparge în mod intenționat ecranul telefonului, pentru a-l face să pară mai „cool”. Deși nu te sfătuim să faci asta cu bună știință, dacă nu îți permiți să îți cumperi altul și nici să îl repari, cât timp display-ul este funcțional poți utiliza telefonul așa cum procedai de obicei înainte de a ciobi ecranul.