5 sfaturi ca să iei dulciuri sănătoase de Moş Nicolae

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Mai sunt doar trei zile până când Moş Nicolae ne va umple ghetuţele cu bomboane, ciocolată şi fructe. Însă, nu toate dulciurile pe care le vom primi şi pe care le vom dărui sunt şi sănătoase. Iată mai jos la ce să fii atent când mergi la cumpărături.

Bomboane, fursecuri, figurine din ciocolată, prăjituri care-ţi lasă gura apă. În această perioadă, standurile cu dulciuri te îmbie la cumpărături cu nemiluita. Însă, mare grijă! Nimeni nu-şi doreşte ca de Moş Nicolae să primească în dar o intoxicaţie sau o toxiinfecţie alimentară! Iată cum să cumperi ca să-ţi protejezi sănătatea! 

Cumpără ciocolată neagră

Dacă vrei să cumperi produse din ciocolată, alege ciocolata neagră, cea care conţine peste 70% cacao şi cât mai puţin zahăr. Citeşte cu atenţie eticheta şi evită fructoza şi siropul de porumb. Atenţie! Ciocolata albă nu este ciocolată din simplul motiv că nu conţine cacao şi unt de cacao! La fel putem vorbi şi despre ciocolata cu lapte care are printre ingrediente o cantitate extrem de mică de cacao. În cazul în care alegi ciocolată neagră cu fructe confiate, ar trebui să verifici eticheta produsului şi să vezi dacă nu cumva fructele conţin sulfiţi. În cazul în care aceştia se regăsesc pe etichetă, este recomandat să nu cumperi! 

Atenţie la cozonaci!

Nu este recomandat să cumpărăm şi să consumăm cozonaci, checuri şi cornuri deoarece sunt pline de E-uri, conţin grăsmi hidrogenate, conservanţi, coloranţi, arome, sirop de porumb sau alţi îndulcitori artificiali. Aceste produse sunt nesănătoare deoarece conţin grăsimi şi zaharuri. Dacă vrei să cumperi, ar trebui să cunoşti riscul la care te expui tu, dar la care îi expui şi pe cei mici. 

Fructe uscate sau confiate?

Cu siguranţă, fructe uscate! Pentru că există o diferenţă mare între ele. Cele uscate sunt deshidratate şi păstrează o mare parte din proprietăţile fructului proaspăt. În schimb, fructele confiate conţin o soluţie de glucoză care le face mai dulci, dar nu şi mai sănătoase. Ce găsim la raft? Smochine, curmale, prune, caise, stafide - iar lista poate continua. Ce să alegem? Pentru a şti ce trebuie să cumpărăm, este obligatoriu să citim eticheta produsului. Alege fructele uscate în defavoarea celor confiate dacă vrei să te hrăneşti sănătos. Au proprietăţi tonifiante, diuretice şi emoliente. 

Evită produsele din cofetărie

Prăjiturile îţi fac cu ochiul şi parcă te-ar tenta un tort sau măcar o prăjitură cu frişcă. Specialiştii în nutriţie nu-ţi recomandă să consumi produse despre care nu ştii nimic: nici când expiră, nici ce ingrediente conţin. Am observat cu toţii că produsele pe care le găsim în cofetării nu au nici etichetă nutriţională, nici etichetă pe care să fie notat termenul de garanţie. Nu risca, pentru că o prăjitură veche îţi poate provoca o toxiinfecţie alimentară!

Nu consumaţi sucuri din fructe

Studiile recente au demonstrat că beneficiile maxime pentru sănătate sunt aduse de fructele integrale deoarece scad riscul de diabet cu aproximativ 18%, în timp ce sucul din fructe creşte riscul de diabet cu aproximativ 24%. Sucul de fructe, prin prelucrare, are un conţinut mai scăzut de fibre alimentare, vitamine şi antioxidanţi. Mai mult, enzimele sunt inactivate, iar produsului i se adaugă antioxidanţi, conservanţi, zaharuri, îndulcitori chimici, îngroşători etc. De asemenea, sucurile de fructe au un index şi o încărcătură glicemică mai mari decât ale fructelor din care au provenit, stimulând suplimentar pancreasul endocrin.

Poftiţi la «Poale-n brâu» ca la mama acasă! Costă 6 lei


    Bucureştenii s-au înghesuit la deschiderea târguuiFoto: Sever Gheorghe
Bucureştenii s-au înghesuit la deschiderea târguuiFoto: Sever Gheorghe

Un brad de 25 de metri, 100 de căsuţe cu bunătăţi, personaje de poveşti şi chiar Moş Crăciun în persoană vă aşteaptă la cel mai mare târg de Sărbători, deschis în Piaţa Constituţiei din Bucureşti. La ”Târgul de Crăciun”din faţa Palatului Parlamentului nu există ceva la care să visaţi şi să nu găsiţi. De la bucate tradiţionale la daruri de Sărbători, de la jocuri pentru copii, la căsuţe cu personaje de poveste. Tot aici se vor ţine spectacole artistice cu cele mai tari vedete ale momentului şi există chiar şi un patinoar. Căsuţele au fost grupate pe categorii: ”Handmade”, ”Colţul de decoraţiuni”, ”Fabricat în Romania”, ”Zona culinară” sau ”Dulce de Crăciun”. Pentru amatorii de mâncare, iată câteva preţuri: o porţie de cârnaţi costă 10 lei, o porţie de sarmale 10 lei, o porţie de fasole 15 lei, o porţie de plăcinte “Poale-n brâu” 6 lei. Pentru cei care au gâtlejurile uscate şi vor să le desfunde, o cană de bere fiartă sau de vin fiert costă 5 lei. Târgul de Crăciun Bucureşti este deschis până pe 30 decembrie 2016 şi poate fi vizitat zilnic, între orele 10:00 şi 22:00. (Adrian Popescu)

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
tramvai lego profimedia jpg
Poza mare el acum jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net