6 motive pentru care ai caloriferele reci

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

RADET a dat drumul demult la agentul termic, motiv pentru care nu înţelegi de ce caloriferele din locuinţa ta sunt reci sau abia dezmorţite.

Poate că acum nu e grav, căci afară e destul de cald, dar ce te vei face la iarnă, când temperaturile vor coborî sub zero grade? Înainte de a chema un specialist, vezi dacă nu cumva poţi rezolva singur problema. Uite ce ai de făcut! 

1. Dă drumul la robineţi

În cazul în care caloriferele din locuinţa ta sunt reci bocnă, verifică dacă nu cumva ai uitat să deschizi robineţii. Nu de alta, dar e foarte posibil ca în anotimpul cald, din motive numai de tine ştiute, să le fi închis. Sau poate s-au jucat copiii la ele. Dacă sunt blocate, nu le forţa! Cumpără de la magazin un spray special care deblochează robineţii. Acesta funcţionează perfect mai ales în cazul celor ruginiţi. Nu e cazul tău, dar s-ar putea să te ajute. 

2. Aeriseşte caloriferele

Dacă observi că radiatoarele din locuinţa ta sunt ori călduţe, ori se încălzesc neuniform, este posibil să aibă nevoie de o aerisire. Iar pentru a aerisi caloriferele nu trebuie să chemi un instalator. O poţi face singur. Nu este deloc greu. 

3. Repară centrala

Un motiv pentru care caloriferele tale se încălzesc foarte puţin, abia sunt dezmorţite, este legat de buna funcţionare a centralei termice. Dacă, de exemplu, în centrală există puţină apă, atunci degeaba o setezi la o temperatură ridicată, deoarece sistemul ei de siguranţă nu-ţi va permite acest lucru. Vei observa că, dacă ridici temperatura la 50 de grade, ea va atinge acest prag, după care va coborî brusc la 30 de grade sau în jurul acestei valori. Normal că radiatoarele vor fi reci. Dacă observi această problemă, cheamă un specialist autorizat. Este posibil ca un filtru să fie înfundat cu mizerie.   

4. De vină e asociaţia de proprietari

Există multe cazuri în care asociaţiile de proprietari amână sau să dea drumul la căldură pentru ca locatarii să nu plătească de pe acum mult la întreţinere. Astfel că ajungi să îngheţi în casă din cauza unor pensionari care vor să facă economie la bani. Multe persoane preferă să se îmbrace mai gros sau chiar să tremure în case de frig decât să plătească o întreţinere mai mare. 

5. Curăţă caloriferele

Este recomandat ca o dată pe an, înainte ca RADET să furnizeze agent termic în calorifere, acestea să fie curăţate. Dacă nu, apa care circulă prin ele aduce mizerii care se pot depune în interior şi înfundă radiatorul sau ţevile. Dacă în locuinţa ta este instalată o centrală termică, atunci curăţarea caloriferelor se poate face oricând. Nu trebuie decât să închizi centrala, să goleşti radiatoarele, să le demontezi şi să le cureţi în cadă, sub jet puternic de apă. Cantitatea de apă care se va scurge din calorifere atunci când le goleşti va fi una destul de mică, însă vei avea nevoie de o căldare sau un lighean în care să se scurgă. Apoi, după ce le-ai golit şi curăţat, pune centrala în funcţiune şi încarcă instalaţia cu apă.

6. Verifică termostatul

Dacă ai caloriferele reci sau abia încălzite, o problemă ar putea fi termostatul instalat la centrala termică. Este posibil ca acesta să fie defect. Recomandat este să-l deconectezi şi să verifici din nou caloriferele. Sau, poate că aparatul este setat în aşa fel încât într-un anumit interval orar să încălzească locuinţa la o anumită temperatură. Este evident că, odată ce această temperatură a fost atinsă, centrala se va opri, iar caloriferele se vor răci. 

Cum se aeriseşte caloriferul 

Bulele de aer prinse în interiorul caloriferului scad transferul de căldură, iar costurile cu încălzirea vor creşte considerabil, deoarece instalaţia ta de încălzire nu mai funcţionează la randament maxim. De obicei, caloriferele se aerisesc la câteva zile după ce RADET a dat drumul la căldură sau ori de câte ori consideri că este nevoie. Atunci când simţi zone mai reci pe suprafaţa caloriferului, mai mult ca sigur este vina unei bule de aer prinse în radiator care trebuie eliminată. Apa caldă intră prin partea superioară a caloriferului (ţeava de tur) şi iese prin partea inferioară (ţeava de retur) după ce a traversat caloriferul în diagonală. Bulele de aer care se formează se ridică în partea superioară a radiatorului. În general, deasupra returului vei găsi montat un robinet de aerisire. Iată mai jos paşii pe care trebuie să-i parcurgi ca să aeriseşti radiatorul.

  • Închide centrala termică;
  • Închide robineţii de tur şi retur; 
  • Deschide uşor robinetul de aerisire a caloriferului. Poţi folosi o cheie specială sau o şurubelniţă. 
  • Vei vedea că va ieşi la început aer, iar apoi apă. Va trebui să colectezi apa într-un lighean sau într-o căldare. 
  • În momentul în care începe să curgă apă, închide robinetul de aerisire şi deschide complet robineţii de tur şi retur. 
  • Procedeul este acelaşi indiferent de materialul din care este confecţionat caloriferul. De asemenea, în acest fel va trebui să procedezi pentru fiecare radiator instalat în locuinţa ta. Dacă deţii o centrală termică de apartament, începe cu cel mai apropiat calorifer şi termină cu cel mai îndepărtat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net