7 reguli de bază ale unei relaţii fericite
Nu are rost să ne îmbătăm cu apă rece! Oricât de mult ne dorim ca perioada de „fluturi în stomac” şi iubire de la începutul unei relaţii să dureze toată viaţa, acest lucru nu se poate întâmpla.
Ţine de hormoni ai îndrăgostirii pe care organismul nostru nu-i poate secreta la nesfârşit. Iar când această magie dispare, trebuie să ştim să trăim frumos în continuare cu partenerul.
1. Nu dormiți împreună 7 nopți pe săptămână
„Un truc super smecher e să nu dormim 7 nopţi pe săptămână împreună”, ne sfătuieşte psihologul Pera Novacovici în cartea sa, „Cum să-l faci pe Cupidon animalul tău de companie”. Distanţa te face să-ţi fie dor de partenerul de cuplu, iar un alt beneficiu este odihna mai bună. „În relaţia mea, punem cele 7 zile ale săptămânii pe bileţele şi duminică seara extragem 3 nopţi pe care le petrecem împreună. Astfel, sexul a devenit din ce în ce mai bun cu timpul şi încă nu se văd la orizont urme de lipsă de dorinţă”, spune Pera.
2. Vacanţele în natură sunt de mare ajutor
În natură, te încarci cu dopamină, serotonină, adrenalină, testosteron şi estrogen, toţi hormonii implicaţi în procesul de iubire. Dacă vrei să uiţi de o ceartă, să reînvii flacăra pasiunii sau pur şi simplu să ai o experienţă minunată cu persoana iubită, nimic nu e mai potrivit decât o escapadă în natură.
3. Ai grijă de tine!
Mulţi cred că odată ce l-ai „cucerit” pe partener, poţi să te culci pe-o ureche că e al tău. Însă „nimic nu omoară mai rapid atracţia şi pasiunea decât un bărbat cu burtă ce bea bere şi se uită la meci cu ciorapii murdari, aruncaţi neglijent pe jos, şi o femeie care uită să-şi mai facă unghiile, să poarte lenjerie sexy sau uită adresa de la sala de sport”, e de părere Pera Novacovici.
4. Nu te concentra doar asupra ta!
Dacă te gândeşti numai la „ce ai tu de câştigat din această relaţie”, vei fi dezamăgit, spune Tony Robbins. Relaţia nu e locul în care te duci să „iei” lucruri, nici în care să măsori cine dă mai mult. Din aceste motive apare suferinţa. Fă-ţi partenerul fericit şi vei fi şi tu fericit, exact ca la început.
5. Respectaţi-vă unul altuia nevoia de intimitate, de libertate
Încearcă să-ţi stăpâneşti geloziile, chiar dacă ele, până la un punct, sunt fireşti. Gelozia este doar o formă prin care arăţi că eşti nesigur pe tine.
6. Bucurați-vă de timpul petrecut în lipsa partenerului
Nu te împotrivi dacă el, la un moment dat, vrea să iasă la o bere cu prietenii, nici tu, ca bărbat, nu o certa pentru că îşi face mici bucurii, la shopping. Aşa vă veţi încărca fiecare cu energie pozitivă şi vă veţi întoarce în familie cu o stare de spirit mai bună. În lipsa acestor bucurii personale, veţi fi din ce în ce mai stresaţi, frustraţi, epuizaţi.
7. Rezolvaţi conflictele atunci când apar, după care trebuie date uitării
Certurile sunt inevitabile într-o relaţie de lungă durată, însă ele trebuie privite ca lecţii care ne ajută să ne îmbunătăţim, să evoluăm. Ignorarea sau amânarea problemelor duc la acumularea de frustrări care, la un moment dat, vor izbucni.