8 motive surprinzătoare pentru care poți fi reținut la aeroport

Recent, cântărețul Julio Iglesias a fost reținut pe aeroportul din Republica Dominicană pentru că avea în bagaje o cantitate mult prea mare de alimente, peste 40 de kilograme. Și actorul Arnold Schwarzenegger a fost reținut timp de aproape 3 ore pe Aeroportul din Munchen pentru că nu a declarat un ceas Audemars Piguet evaluat la peste 10.000 de euro. În acest context, BBC a alcătuit o listă cu 8 motive care îți pot încurca planurile de călătorie.

Sursa foto:  Getty Images
Sursa foto: Getty Images

Fii precaut când pleci în vacanță

Bunuri nedeclarate, substanțe inflamabile sau documente deteriorate – toate pot fi motive pentru care să fii reținut de autorități. Ca să fii sigur că nu ajungi să pierzi zborurile de legătură sau nu ești ținut cu orele în birourile vamale, e bine să-ți iei anumite măsuri de precauție și să eviți unele obiecte.

Așadar, iată o listă cu 8 motive pentru care poți fi reținut la aeroport

1. Documente de călătorie invalide sau deteriorate

Reglementările privind documentele de călătorie variază în funcție de companie aeriană și de țară. Pentru a te urca în avion trebuie ca ele să nu fie expirate și să fie valabile încă o anumită perioadă de timp. Cel mai adesea, se solicită ca pașaportul să fie valabil cel puțin 6 luni din acel moment.

În plus, este important să verifici că fotografia și datele personale din pașaport sunt vizibile și clare, fără ștersături, pagini rupte sau pătate. Documentele de călătorie deteriorate pot să nu fie acceptate. Dincolo de pașaport, este posibil să ai nevoie și de alte documente atunci când vizitezi o anumită țară: viză sau dovada vaccinării împotriva unor boli.

2. Obiecte interzise în bagaje

Articolele interzise variază de la pornografie (în multe țări din Asia sau Orientul Mijlociu) la arme de foc. Fiecare țară are o listă de articole interzise sau restricționate, iar unele sunt de-a dreptul surprinzătoare, scrie BBC.

De pildă, India interzice „hărțile și literatura unde granițele externe ale Indiei sunt afișate incorect”, iar Japonia interzice „cărțile, desenele, sculpturile și orice alt articol care poate dăuna siguranței publice sau moralei”. Dubaiul interzice alimentele gătite în casă, precum și plasele de pescuit cu trei straturi, fildeșul brut și coarnele de rinocer.

Alte lucruri, precum țigările sau alcoolul, pot fi restricționate, în sensul că ai voie cu o cantitate limitată. De exemplu, în India ai voie să aduci maximum 100 de țigări (5 pachete) și 2 litri de băuturi alcoolice fără să le declari.

Dacă ai în bagaj un obiect interzis sau restricționat în acea țară, personalul aeroportului poate avea dreptul de a confisca obiectul, de a te reține și de a-ți interzice intrarea în țară.

3. Sume mari de bani sau obiecte de valoare nedeclarate

În cele mai multe țări trebuie să declari la biroul vamal sau să anunți autoritățile atunci când intri sau ieși din acel stat cu sume mari de bani, cel mai adesea peste 10.000 de euro, sau cu obiecte care valorează mai mult (bijuterii, ceasuri, haine de lux, electronice etc).

4. Medicamente care se eliberează pe bază de rețetă medicală

Dacă vrei să iei medicamente la tine trebuie să te asiguri că substanțele active din acele medicamente sunt permise în țara în care vrei să călătorești.

Cel mai adesea, medicamentele restricționate sunt cele psihiatrice sau psihotrope, deoarece se consideră că ele pot fi abuzate și folosite ca droguri.

Este bine ca înainte de plecare să verifici site-urile oficiale din țara în care călătorești pentru a vedea care medicamente sunt interzise sau restricționate.

5. Plante, animale de companie sau animale exotice nedeclarate

Transportul ființelor vii este restricționat, așa că va trebui să te interesezi în ce condiții îți poți aduce pisica sau cățelul cu tine în excursie. Jamaica, de exemplu, nu permite importul câinilor din rasa pit bull terrier.

Animalele pot fi trimise prin transportatori de animale de companie, care se asigură că animalul îndeplinește toate condințiile cerute de autoritățile din țările prin care vei călători (vaccinări, carantină, restricții legate de import / export etc).

De asemenea, și produsele de origine animală sunt restricționate sau interzise. În SUA, de pildă, în lista articolelor interzise în general, și care nu pot fi importate, se regăsesc:

- toate produsele obținute de la broaște țestoase și pangolini

- fildeșul, fie el brut sau sculptat

- blana de la tigri, foci, urși polari și vidre de mare

- maimuțe vii

- majoritatea păsărilor vii, inclusiv papagali pene de la păsările sălbatice

- medicamente obținute din substanțe prelevate de la rinoceri, tigri sau urși negri asiatici

6. Orice obiect inflamabil sau exploziv

Lucrurile care ard, precum țigările, brichetele, spirtul, gazele comprimate, sprayul cu piper sunt în general restricționate de către majoritatea transportatorilor aerieni, care îți oferă și instrucțiuni cu privire la cum să le transporți în siguranță (în cazul în care îți vor permite acest lucru).

De pildă, este posibil să te pună să golești gazul din brichetă dacă vrei să o iei cu tine în bagajul de cabină.

Artificiile nu sunt permise la bordul avioanelor, mai notează BBC. Frecarea poate face ca artificiile să se aprindă în timpul zborului, prezentând un risc de siguranță pentru pasageri și echipaj.

În SUA, pasagerii care încalcă aceste reglementări se pot confrunta cu sancțiuni civile de până la 75.000 de dolari pentru fiecare încălcare.

7. Călătoria sub influența băuturilor alcoolice

E bine să ai grijă ce consumi înainte de călătoria cu avionul. Dacă echipajul de la sol sau de cabină consideră că ai băut prea mult și că ești un pericol pentru tine și pentru alții, este posibil să nu ți se permită să te urci în avion.

În plus, în unele țări alcool este interzis, așa că poți să fii reținut sau arestat dacă te afli sub influența băuturilor alcoolice sau dacă îl ai în bagaj. De exemplu, Arabia Saudită nu le permite călătorilor să consume sau să aibă băuturi alcoolice în bagaje.

8. Amenzi restante, pensia alimentară restantă sau alte probleme legale

Chestiunile juridice nesoluționate îți pot deraia planurile de călătorie deoarece în multe țări oficialii de securitate și de imigrare din aeroport pot accesa diferite baze de date care identifică persoane cu antecedente penale și obligații legale restante.

„Dacă ai amenzi neplătite și încerci să pleci sau să intri în Noua Zeelandă, poliția te poate opri la aeroport”, se arată pe site-ul Ministerului Justiției din Noua Zeelandă.

În SUA, oricine are peste 2.500 de dolari de pensie alimentară neplătită pentru copii are restricții chiar și să obțină un pașaport american, mai arată BBC.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net