A fost considerată cea mai frumoasă femeie a secolului al XVII-lea. Cu ce domnitor al Țării Românești a avut o idilă

Anastasia Duca a fost o femeie extrem de încântătoare, înaltă, cu ochi negri focoși și nasul subțire. Era deșteaptă, energică și plină de temperament, scrie adevărul.ro. A fost considerată una dintre cele mai frumoase femei din secolul al XVII-lea. A fost soția lui Gheorghe Duca, fiind o căsătorie aranjată de mama sa. Numai că în cele din urmă a avut o idilă cu Șerban Cantacuzino.

Anastasia Duca împreună cu familia Foto: Wikipedia
Anastasia Duca împreună cu familia Foto: Wikipedia

Anastasia Duca era o femeie încântătoare  

Anastasia Duca, soția domnitorului Moldovei Gheorghe Duca, fiica Dafinei Ecaterina Dabija și a lui Dumitru Buhuș, a fost o femeie încântătoare. „Înaltă, mlădioasă, ochi negri focoși sub niște sprâncene în cerc, nasul subțire și gura mică, făceau din Anastasia o arătare, după care multe inimi s-o fi prăpădit. Era deșteaptă, energică și plină de temperament - ca mamă-sa. Însă cu mai puțin amor propriu decât Doamna Dafina, Anastasia n-a știut, până la urmă, să-și ție demnitatea și rangul. A fost mai mult femeie decât a fost Doamnă”.

Căsătoria Anastasiei cu Gheorghe Duca a fost aranjată 

Căsătoria Anastasiei cu Gheorghe Duca, „un grec ambițios, ridicat de Vasile Lupu”, a fost aranjată de mama Anastasiei și a avut loc în perioada 1651-1653, când viitorul ei soț era Mare Cămăraș la curtea lui Vasile Lupu. Cei doi au avut împreună opt copii: Maria, Catrina (căsătorită cu Ștefan Tomșa), Constantin, Matei, Sanda, Safta și Anastasia.

În toamna lui 1671 are loc răscoala orheenilor și lăpușnenilor condusă de Mihalcea Hâncu. Aceștia ocupă curtea domnească și îl silesc pe Gheorghe Duca să se refugieze, împreună cu toată familia, în Țara Românească. După cum arăta cronicarul Ion Neculce, „Duca-vodă, văzându că s-au rădicat atâta țară asupra lui, au ieșit din curtea domnească cu toată casa lui ș-au purces în gios pre iaz.

Anastasia a avut o idlă cu Șerban Cantacuzino 

Iară Hânceștii au intrat în curte și prin casăli boierești și neguțitorești, pen târgu, strâgându și jăcuind. În București, Duca este primit și leagă o prietenie trainică cu puternica familie a Cantacuzinilor. Dar, „prietenia aceasta duse la mare bucluc, căci Doamna Anastasia și Șerban Cantacuzino se plăcură”.

Despre idila lui Șerban Cantacuzino cu Anastasia Duca a scris inclusiv Nicolae Mavrocordat. Acesta a menționat și faptul că Gheorghe Duca, după ce a aflat de idila secretă a încercat să îl suprime pe Șerban Cantacuzino prin multiple planuri, însă a eșuat de fiecare dată, deoarece acesta din urmă era de fiecare dată avertizat din timp de soția lui Duca Vodă. Iar domnitorul Gheorghe Duca a devenit încet-încet din prietenul Cantacuzinilor chiar progonitorul acestora”, spune profesorul de istorie Constantin Vasilescu. Șerban Cantacuzino avea să fie domn al Țării Românești până în 1688, când a fost otrăvit.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry Regele Charles Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
andrea galimberti sara stefanelli jpg
Nava Hetman Ivan Mazepa FOTO @DEFENSEEXPRESS / X
Michele  Köbke avion profimedia jpg
rain 316579 1280 jpg
Lidia Fecioru de la Adevăruri ascunse jpg
banner Târg
dogs 7993595 1280 jpg
l intro 1657232626 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net