A murit actorul Constantin Codrescu
A murit Constantin Codrescu, unul dintre cei mai mari actori ai teatrului românesc, la vârsta de 91 de ani.
A murit actorul Constantin Condrescu
Actorul Constantin Condrescu a murit la venerabila vârstă de 91 de ani, iar anunțul trecerii în neființă a fost făcut tocmai de fiica acestuia, Lăkrămioara Codrescu, pe rețelele de socializare. „A murit actorul, a murit tata..... Dumnezeu sa îl tina în dreapta Sa!!”, este menționat pe Facebook.
Actor, regizor și scenograf, cineastul Constantin Codrescu s-a născut pe 5 septembrie 1931, la Huşi, judeţul Vaslui. Anul acesta a împlinit 91 de ani.
Marele actor a studiat actoria la Institutul de Teatru din Bucureşti în 1951, după care a devenit, între 1968-1976, asistentul profesorului Ion Cojar la IATC. Regizorul a fost considerat un mare îndrumător al generațiilor de actori care au avut prilejul să le elevi la IATC Bucureşti, la Institutul de Teatru din Târgu-Mureş (1976-1989), iar după 1989 a fost profesor la Facultatea de Teatru a Universităţii Ecologice (din 1996) și la Facultatea de Teatru a Universităţii ”Spiru Haret” (din 2003).
După 1990 a fost şi director al Teatrului “Maria Filotti” din Brăila şi al Teatrului din Sfântu Gheorghe.
Constantin Condrescu, regizor și scenograf
Ca regizor şi scenograf a pus în scenă piese din dramaturgia naţională şi universală: ”Act Veneţian” de Camil Petrescu (Teatrul de Stat Baia Mare), ”Valea cu fluturi” de Iosif Naghiu şi ”Passacaglia” de Titus Popovici (Teatrul Dramatic Braşov), ”Fraţii Karamazov” de Dostoievski, ”Judecată în noapte” de A. Vallejo, ”Pensiunea Doamnei Olimpia” de I.D. Şerban (la Teatrul Naţional Târgu Mureş), ”Care este soţul meu” de Somerset Maugham (Teatrul de Stat Galaţi), ”Cine eşti tu?”, ”Cititorul de contor”, ”Un pahar cu sifon”, de Paul Everac, ”Vara trecută la Ciulimsk” de Vampilov, ”Lumea lui Cehov” (Teatrul de Stat Sfântu Gheorghe), ”Moromeţii” de Marin Preda (coregie), ”Roata” de C. Ifrim, ”Preferam să mor de râs” de N. Ionescu, ”Frumoşii marilor oraşe” de Fănuş Neagu (coregie), ”Audienţă la consul” de I. Brad, ”Moartea unui comis voiajor” de Arthur Miller, ”Caragiale…fantasticul” – o dramatizare după proza lui I.L. Caragiale, semnată de Constantin Codrescu şi Elena Roşu (la Teatrul ”Maria Filotti” din Brăila), ”Adio copilărie” de Rozov, ”Ruy Blas” de Victor Hugo, ”Acuzarea apără” de Ştefan Berciu (Teatrul Mic din Bucureşti), ”Martor şi Judecător”, de Ion Bălan, un spectacol inspirat din viaţa lui Panait Istrati (Teatrul ”Maria Filotti” din Brăila).
Constantin Condrescu, decorat cu ordinul "Steaua României"
În 2007 a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Târgu Mureş. În 2009 Constantin Codrescu şi-a lansat un roman autobiografic, în două volume, intitulat sugestiv ”Pribeag prin viaţa mea”.
În septembrie 2016 a avut loc la Teatrul Metropolis din Bucureşti premiera piesei de teatru creştin “Brâncoveanu, Ivireanu, iubire de Biserică şi neam”, cu participarea extraordinară a lui Constantin Codrescu.
La 25 martie 2013, în cadrul celei de-a şaptea ediţii a Galei Premiilor Gopo, i-a fost decernat Premiul pentru întreaga activitate. S-a numărat printre personalităţile culturale ajunse la senectute care au fost omagiate 15 ianuarie 2018 la Ateneul Român de Ziua Culturii Naţionale.
Anul acesta, cu ocazia Zilei Culturii Nationale, Constantin Codrescu a fost decorat de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, cu Ordinul Național “Steaua României” în grad de Cavaler, scrie adevărul.ro.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!