Actorul a cărei poveste de viață bate orice bestseller. A jucat în nu mai puțin de 20 de filme, dar a ales calea credinței după ce a fost torturat: „Am luat coarnele plugului dumnezeiesc”
Prima mănăstire din lume dedicată artiştilor a fost sfinţită la începutul acestei săptămâni în Goleştii Vâlcei de arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului. Stareţul este Valerian, fost Vasile călugărul, fost Dragoş Pâslaru actorul, cu nu mai puţin de 20 de filme la activ. Lăcaşul de cult se numeşte „Sfântul Mucenic Filimon”, considerat ocrotitorul actorilor şi mai are două hramuri, „Buna Vestire” şi „Sfântul Ioan Botezătorul”.
Există oameni care se roagă o viaţă întreagă să aibă soarta lui, succes, distracţie, bani şi faimă. El a uimit pe toată lumea când a ales altceva... şi l-a ales pe Dumnezeu. Povestea actorului Dragoş Păslaru ar putea fi subiect de film sau bestseller. Născut în 1951, olteanul era la Revoluţie actor la Nottara, unul dintre cele mai importante teatre din Bucureşti.
A participat la protestele din 13-15 iunie din Piaţa Universităţii împotriva regimului Iliescu şi a fost bătut crunt de mineri. Pe 14 iunie, Dragoş Pâslaru a fost adus în comă la Spitalul de Urgenţă, unde s-a zbătut câteva zile să supravieţuiască. După ce şi-a revenit, tânărul actor a decis să se călugărească, deşi era însurat şi avea un copil cu o scenografă, după cum relatează crestinortodox.ro. Când au venit anchetatorii la el şi i-au cerut să recunoască din poze pe cei care erau să-i ia viaţa, cel care devenise celebru cu rolul lui Horia Sima, temutul comandant legionar a spus doar atât: „Am luat coarnele plugului dumnezeiesc şi sufletul meu a iertat tot”.
El decide să îşi schimbe total viaţa, în locul deliciilor lumii artistice alegând sobrietatea austeră de la Mănăstirea Frăsinei din Vâlcea, cunoscută drept «Athosul românesc», din pricina regimului aspru de vieţuire, asemănător cu cel din Sfântul Munte. A ajuns apoi la Mănăstirea Pătrunsa, tot din Vâlcea, după care a pribegit la Muntele Athos. Vine înapoi în România şi se retrage la un schit din mijlocul pădurii Ţânculeşti, din comuna vâlceană Goleşti. Aici, în 2016 este hirotonit de mai-marii Arhiepiscopiei Râmnicului ieremonah, adică un călugăr care poate sluji ca preot pentru comunitatea sa. De atunci se luptă pentru transformarea unei bătrâne biserici, monument istoric, într-o mănăstire unică în lumea ortodoxiei.
Lăcaşul de cult al mănăstirii a fost iniţial o biserică de parohie, fiind sfinţită în 1805. În anul 2018, Părintele Valerian Pâslaru a obţinut de la Arhiepiscopia Râmnicului dreptul de a înfiinţa mănăstirea „Sfântul Mucenic Filimon”, considerat ocrotitorul actorilor, ca să fie loc de rugăciune şi binecuvântare a celor implicaţi în desfăşurarea spectacolelor.
Arhiepiscopul Varsanufie, la slujba de sfinţire
Slujba de sfinţire a fost oficiată în ziua în care este pomenit Sfântul Mucenic Porfirie, care a fost actor în vremea Împăratului Aurelian (secolul 3). Sfântul Mucenic Filimon, cel care dă numele mănăstirii, ocrotitorul actorilor, este serbat pe 14 decembrie. „În biserică, în starea de rugăciune personală şi liturgică, în comuniune cu Dumnezeu şi cu sfinţii, omul se curăţeşte de întinăciunea păcatului şi devine lăcaş al dumnezeieştilor daruri”, a spus arhiepiscopul Varsanufie la predica ce a însoţit slujba de sfinţire, conform basilica.ro. Şi înaltul ierarh a arătat cu mâna spre Dragoş-Vasile-Valerian şi toţi cei de faţă, preoţi sau credincioşi, s-au gândit că omul chiar merită caracterizarea pe care i-au dat-o semenii lui: „actorul sfânt”.