Puțini români știu acest detaliu despre un loc superb din țară. Este cea mai mare mânăstire de maici din România, aici sunt frescele pictate de Nicolae Grigorescu

Este un loc de o frumusețe rară, cu o puternică încărcătură spirituală. Din păcate, nu foarte mulți români cunosc această mânăstire incredibilă din țara noastră, iar chiar și mai puțini dintre ei știu ce record deține!

Este cea mai mare mânăstire de maici din țară / foto: agapia.mmb.ro
Este cea mai mare mânăstire de maici din țară / foto: agapia.mmb.ro

Este vorba despre Mânăstirea Agapia, pe care poate că o cunoaștem sub denumirea de Agapia Nouă. Acest loc întâmpină vizitatorii cu o frumusețe rară, iar încărcătura spirituală de aici oferă o stare de liniște și de energie tuturor celor care calcă pragul mânăstirii.

Situată pe valea pârâului Agapia, mânăstirea se află în județul Neamț, la numai 3 kilometri de satul Agapia și la aproximativ 9 kilometri de orașul Târgu Neamț. Vizitatorii vor găsi acest loc superb în mijlocul unei păduri, iar una dintre motivele pentru care mânăstirea este cunoscută de-a lungul țării sunt frescele pictate de către Nicolae Grigorescu, între anii 1858 și 1861.

Dar, mânăstirea Agapia mai ascunde și un alt detaliu interesant, pe care doar foarte puțini români îl cunosc! Este cea mai mare mânăstire de maici din țara noastră!

Este cea mai mare mânăstire de maici din România

Mai precis, întreg ansamblul Agapia se întinde de-a lungul a 50 de hectare, dintre care 35 sunt ocupate de clădiri și curți. Iar pe lângă mânăstire poate fi găsit și unicul seminar de fete din zona Moldovei, deschis de către Patriarhul Justinian Marina.

În 2004, mânăstirea Agapia a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Neamț, cuprinzând și 141 de case, toate monumente istorice, din satul mânăstiresc. De asemenea, printre acestea se numără și casa memorială „Al. Vlahuță”.

Are o istorie veche de secole

În anul 1803, această mânăstire a devenit obște de maici, dar deja avea în spate o istorie îndelungată, strâns legată de Agapia Veche, care există chiar și astăzi și poartă numele unui sihastru care a întemeit o biserică în această poiană.

Prima mențiune scrisă a mânăstirii vine din 1437, iar în 1600, o parte dintre călugări s-au mutat în vale, unde au ridicat mânăstirea Agapia pe care o cunoaștem și acum. Mult mai târziu, în 1834, aici este deschisă și o școală pentru călugărițe.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
tramvai lego profimedia jpg
Poza mare el acum jpg
valentin olariu Tatal lui Sebi jpeg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net