Actorul născut în județul Timiș care l-a făcut celebru pe Dracula! A murit sărac și dependent de droguri

Toți am auzit de faimosul Dracula, însă câți știu de Bela Lugosi? Celebrul actor, născut la 20 octombrie 1882, într-o familie înstărită din Lugoj, județul Timiș (în Imperiul Austro-Ungar pe atunci), l-a făcut celebru la Hollywood pe „contele din Carpaţi”, fiind cel mai bun actor din toate timpurile care l-a interpretat pe Dracula. S-a stins din viață în sărăcie și dependent de droguri.

Bela Lugosi l-a făcut celebru la Hollywood pe Dracula / Foto: Arhiva Click!
Bela Lugosi l-a făcut celebru la Hollywood pe Dracula / Foto: Arhiva Click!

Bela Lugoși este cel care a interpretat primul Dracula de la Hollywood. Născut Béla Ferenc Dezső Blaskó pe 20 octombrie 1882, într-o familie înstărită, în Lugoj, la vârsta de 12 ani, renunță la școală, pleacă din casa părintească și decide să muncească pe cont propriu, acceptând diferite munci la Timişoara, pentru a face bani.

La 28 de ani, până în 1910, ajunge un actor suficient de cunoscut pe scena Teatrului Național din Szeged, iar doi ani mai târziu, a fost angajat la Teatrul Naţional din Budapesta. Până în anul 1917, a jucat în 12 filme realizate în Ungaria, iar în 1920 a decis să plece în America. A primit propunerea de a îl juca pe celebrul Dracula, într-o piesă de teatru de pe Broadway, având peste 500 de reprezentaţii, în 1927. Ca urmare firească a venit şi oferta celor de la Universal Studio, pentru a interpreta personajul lui Bram Stoker, iar asta i-a adus faima mondială. A avut doar roluri în filme horror la Hollywood, iar printre acestea se numără „White Zombie” sau „Ghost of Frankenstein”. A primit cetățenie americană în 1931.

A devenit dependent de medicamente și diverse droguri

Succesul filmului în Statele Unite l-a transformat aproape peste noapte într-una din cele mai cunoscute figuri de la Hollywood, iar pentru rolul contelui Dracula a primit un cec de 3.500 dolari, o sumă imensă pentru acea perioadă. Totodată, personajul i s-a potrivit mănușă, pentru că era înalt, impunător, nu avea nevoie de machiaj și avea accentul său străin. După Dracula, el a fost distribuit în filme horror, de multe ori ca personaj negativ: „Crime în Rue Morgue” 1932, „Corbul” 1935, „White Zombie” 1932, „Pisica neagră” 1934, „Raza invizibilă” 1936, „Fiul lui Frankenstein” 1939, „Vinerea Neagră” 1940, „Hoțul de cadavre” 1945.

I-au mai fost oferite mai mult roluri în filme de categoria B după anul 1948. Din păcare, a dezvoltat, între timp, și sciatică cronică de pe urma rănilor suferite pe front și a devenit dependent de medicamente și diverse droguri. LA 73 de ani, în 1956, un tac de cord l-a răpus pe Bela Lugosi într-un mic apartament din Beverly Hills. Se spune că a murit citind un scenariu, intitulat "Ultima cortină". N-a apucat să ducă până la capăt rolul din ultimul film al său, "Plan 9 from Outer Space" de Ed Wood, apărut după moarte.

Celebrul actor a fost înmormântat îmbrăcat în pelerina contelui Dracula. Bela Lugosi a ucat în peste 100 de filme, a fost căsătorit de patru ori, a devenit un megastar al primei jumătăți de secol. Popularitatea imensă l-a făcut să se identifice cu „Dracula”, fiind în imposiblilitatea de a se mai desprinde de aceasta aura. Totodată, Bela Lugosi este și primul actor de la Hollywood care și-a recunoscut dependența de droguri și care nu a ascuns faptul că a urmat o cură de dezintoxicar, potrivit Adevărul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
tunelul daniela jpg
vreme furtuna png
image
actualitate.net
image
actualitate.net