Adevărata cauză a morții lui Iisus Hristos. Misterul care încă stârnește controverse

De-a lungul timpului, oamenii de știință au încercat să ofere o interpretare rațională a morții lui Iisus Hristos, să identifice ziua exactă a crucificării și să analizeze posibilitatea reală a Învierii. Ipotezele formulate variază de la teorii care susțin că Iisus nu ar fi murit efectiv pe cruce, până la presupuneri privind furtul trupului de către apostoli.

Care a fost adevărata cauză a morții lui Iisus Hristos / foto: Shutterstock
Care a fost adevărata cauză a morții lui Iisus Hristos / foto: Shutterstock

Potrivit relatărilor evanghelice din Noul Testament, Iisus a fost arestat în grădina Ghetsimani, trădat și predat romanilor de către farisei. A fost supus torturii, condamnat și crucificat în Vinerea Mare. Trupul său a fost depus într-un mormânt oferit de Iosif din Arimateea. După aproximativ 34 de ore, mormântul a fost găsit gol, iar Maria Magdalena a fost prima care a făcut descoperirea. Ea i-a găsit pe soldații care păzeau locul adormiți, paznici puși tocmai pentru a preveni un eventual furt al cadavrului.

Un înger i-a spus: „Căutați pe Iisus Nazarineanul, Cel răstignit? A înviat!”. Ulterior, Iisus s-ar fi arătat atât Fecioarei Maria, cât și celor doisprezece apostoli. Una dintre întâlniri a avut loc în Galileea, unde, conform textelor biblice, au fost de față și alți aproximativ 500 de oameni, numiți în Scripturi „frați”. Ultima apariție a lui Iisus a avut loc pe Muntele Eleonului, acolo unde martorii ar fi asistat la ridicarea sa la cer.

Teoriile conspiraționiste privind Învierea

În ciuda acestor relatări, comunitatea științifică a rămas constant sceptică. Mulți cercetători susțin că nu există dovezi clare care să sprijine Învierea sau Înălțarea lui Iisus. De-a lungul anilor, specialiști din diverse domenii au încercat să explice moartea lui Hristos. Unii au pus sub semnul întrebării chiar și existența sa, însă opinia dominantă în rândul istoricilor este că Iisus a fost un personaj real.

Se estimează că s-ar fi născut în jurul anului 4 e.n., în Bethleem Efrata, și că a trăit aproximativ 29-30 de ani. Existența sa este menționată nu doar în textele creștine, ci și de autori și istorici latini din acea vreme. Unul dintre aceștia, Flavius Josephus, un roman de origine evreiască, bun cunoscător al realităților iudaice, scria:

Era în acele vremuri un om înţelept numit Iisus. Este drept să-l numim om, pentru că era un izvor de lucruri minunate, un învăţător atât de bun încât oameni primeau adevărul cu plăcere. A atras de partea lui pe mulţi evrei, dar şi pe mulţi dintre cei numiţi gentiles. El era Hristos şi atunci când Pilat, la sugestia celor puternici din rândul nostru, l-a condamnat la moarte pe cruce, cei care l-au iubit de prima dată nu l-au abandonat, aşa că le-a apărut lor în viaţă, a treia zi, aşa cum profeţiii au proorocit. Aşa că tribul numit al creştinilor, după dânsul, trăieşte şi astăzi”.

Citește mai multe pe Adevărul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
durere piept sofran jpg
Rhodium powder pressed melted jpg
iluzie optica jpg
images jpg
5 poza sus jpg
02 biserica jpg
5 poza pentru baza trusa de urgenta jpg
4 baza romani jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net