Ai economii la bancă? Retragi mai puţin decât ai depus!

Ultima actualizare:

    Foto: 123rf
Foto: 123rf

Mulţi dintre cei care îşi deschid un depozit la bancă pot avea o surpriză neplăcută la scadenţă, şi anume să retragă mai puţin decât au depus. Motivul? Pe lângă faptul că beneficiem de dobânzi tot mai mici la economii, câştigul nostru este anulat şi de comisioanele percepute de bănci. Jurnaliştii adevarul.ro ne spun ce sume retragem dacă am deschis un depozit de 5.000 lei pe trei şi şase luni.

Depozit de 5.000 de lei pe trei luniÎn prezent, dobânda oferită de bănci pentru depozitele cu scadenţa la trei luni variază între 0,55% şi 2,6% pe an. Astfel, pentru un depozit de 5.000 de lei, câştigul net la scadenţă, după aplicarea impozitului de 16%, este cuprins între 5,78 lei şi 27,3 lei. Numai că, în cazul unor bănci, comisionul perceput lunar pentru administrarea contului depăşeşte acest câştig.

  • UniCredit Ţiriac Bank oferă pentru depozit la termen cu dobândă fixă, fără prelungire automată, pe o perioadă de trei luni, o dobândă de 0,55% pe an. Astfel, dobânda netă (după impozitare) va fi de 5,78 lei. Banca nu percepe comision de deschidere, dar taxează administrarea contului curent în lei cu 7,5 lei pe lună. În trei luni, comisionul total perceput pentru administrare se va ridica la 22,5 lei. Cu un câştig de 5,78 lei şi un minus din comision de 22,5 lei, pierderea deponentului va fi de 16,72 lei. Mai exact, clientul a depus 5.000 de lei, dar va retrage la scadenţă 4.983,28 lei.
  • ProCredit Bank oferă la depozitul clasic cu scadenţa la trei luni o dobândă de 1,75% pe an, ceea ce înseamnă un câştig net de 18,38 lei pentru o sumă economisită de 5.000 de lei. Banca percepe însă un comision de 5 lei pentru deschiderea contului curent şi încă un comision de 2 lei pe lună pentru administrarea contului.
  • Reiese astfel că deponentul va trebui să plătească 11 lei băncii pentru aceste comisioane, iar câştigul său va fi, de fapt, de numai 7,38 lei. Pentru sumele retrase în cinci zile de la scadenţă, banca nu percepe comision, însă în afara acestui interval, comisionul este de 0,55%.
  • La Veneto Banca, dobânda este de 1,85% pe an, adică 19,43 lei pentru 5.000 de lei economisiţi pentru trei luni. Comisionul de administrare a contului curent este de 2 lei pe lună, adică un total de şase lei. În plus, retragerile se comisionează cu 0,5% din sumă.
  • La Bank Leumi, unde dobânda pentru un depozit la trei luni este de 1,9% (dobândă netă de 19,95 lei pentru o sumă de 5.000 de lei), comisionul de administrare este de 2,5 lei pe lună. Astfel, după 3 luni, deponentul va retrage 5.012,45 lei, câştigul fiind de numai 12,45 lei.

Depozit de 5.000 de lei pe şase luniPentru depozitele în lei cu scadenţa la şase luni, dobânda variază între 0,65% şi 2,85% pe an. Astfel, pentru o sumă economisită de 5.000 de lei, câştigul net din dobândă va fi între 13,65 -59,85 lei.

  • UniCredit Ţiriac Bank oferă o dobândă de 0,65% pe an pentru un depozit pe şase luni, fără prelungire automată, astfel că, pentru 5.000 de lei economisiţi, câştigul net va fi de 13,65 lei. Nu se percepe comision de deschidere a contului, dar se aplică o taxă lunară de administrare de 7,5 lei. După şase luni, comisionul total datorat pentru administrare este de 45 de lei. Astfel, câştigul de 13,65 lei se va transforma la scadenţă într-o pierdere de 31,35 lei. Aici se adaugă şi comisionul de retragere.
  • La ProCredit, dobânda pentru un depozit de 5.000 de lei constituit pe o perioadă de şase luni este de 2% pe an, astfel că dobânda netă va fi de 42 de lei. Banca aplică însă comision de deschidere cont curent de 5 lei şi comision de 2 lei pe lună pentru administrare. Valoarea totală a comisioanelor se ridică în acest caz la 17 lei. Deponentul nu va suporta o pierdere, însă câştigul va fi de numai 25 de lei.

Dobânzile au scăzut sub 3% pentru depozite pe trei luni

  • Cea mai mare dobândă pentru un depozit de 1.000 de lei constituit pe trei luni este acordată de TBI Bank, respectiv 2,9% pe an. Asta înseamnă că după trei luni clientul are în cont 1.006,09 lei. Însă, banca percepe un comision lunar de administrare a contului de 3 lei, adică 9 lei pe trei luni. Se observă astfel că deponentul rămâne cu mai puţini bani decât a băgat în bancă după trei luni. Asta, dacă îi scoate la scadenţă. Dacă îi retrage înainte, pierde şi dobânda şi comisionul de retragere.
  • Pe locul doi în topul realizat de specialiştii conso.ro se află Marfin Bank, cu o dobândă de 2,6% pe an.
  • Pe locul trei se află Idea Bank cu 2,5% pe an dobândă şi un comision de administrare cont curent aferent depozitului în valoare de 2 lei.
  • Pe următoarele locuri se află trei bănci româneşti cu capital grecesc, respectiv Piraeus Bank, care acordă o dobândă de 2,5% pentru un depozit de 1.000 de lei constituit pe trei luni, urmată de Alpha Bank, cu 2,45% şi Banca Românească, cu 2,4%. Două dintre aceste bănci, Piraeus şi Banca Românească percep comisioane de administrare cont curent, care diminuează sumele acumulate de clienţi în depozite.
  • În ceea ce priveşte depozitele constituite pe termen de un an, în fruntea clasamentului anual rămâne TBI Bank, cu o dobândă de 3,25% pe an. Printre băncile mari dobânzile variază de la 2,25% pe an la Banca Transilvania la 1,65% pe an la BCR.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle în negru, GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Taylor Swift Prințul William George și Charlotte Foto Instagram jpg
gigi becali facebook jpg
shutterstock 3864862 pompa peco benzinarie statie alimentare masina jpeg
Iohannis la ZIUA ARMATEI 2024 03 INQUAM Photos George Calin jpg
sibiu pixabay jpg
1 Seminte legume Gradina cu rosii jpg
istoria orasului barlad jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net