Ai grijă ce-i spui copilului! Îl poţi traumatiza pe viaţă
Ce sădeşti acum în mintea unui copil asta va creşte şi îi va caracteriza personalitatea ca adult. Lucruri aparent banale, precum „nu ai voie să vorbeşti cu străini”, îl influenţează într-un mod la care nici nu te-ai fi gândit.
Iată care sunt „învățăturile” care îi afectează cel mai mult pe cei mici și care îi pot chiar traumatiza.
1. „Nu ai voie să vorbeşti cu străini”
Aşa apare timiditatea, teama de ridicol, dificultatea de relaţionare. Viitorul adult va avea mereu tendinţa să stea în umbră, în spate, îi va fi teamă să iasă în evidenţă, să aibă curaj, să vorbească în public. Cât de cât acceptabil ar fi să-i spui „nu vorbi cu străini până nu te faci mai mare”.
2. „Tu eşti mic, nu ştii”
Mulţi părinţi nu respectă părerile copilului, iar el va învăţa să nu-şi respecte propriile păreri şi nevoi, le va pune pe locul doi. Ca viitor adult, se va pune pe sine pe locul doi, primul loc fiind ocupat de ceilalţi – partener, profesie, copii. „Dacă tu nu eşti important pentru tine, cum poţi să le ceri altora să fii important pentru ei?! Dacă nu te respecţi pe tine ca om, atunci nici cei din jur nu te vor respecta”, spune psihologul Marius Simion.
3. Îl cerţi când te contrazice
Poate ai observat că, în jurul vârstei de 3 ani, copiii au tendinţa de a spune „nu”. E normal, aşa îşi construiesc ei personalitatea. Când un om se opune dorinţei altui om, începe să-şi formeze propria identitate. Dacă îl pedepseşti pentru asta şi nu-l laşi să-şi construiască personalitatea, ca adult, va fi incapabil de a spune „nu” prietenilor, partenerului de viaţă, şefului sau partenerilor de afaceri. Acest gen de oameni care nu ştiu să spună „nu” şi sunt mereu disponibili, vor fi desconsideraţi, iar cei din jur se vor folosi de ei.
4. Îi spui mereu că „nu poate”
Este ca şi când i-ai tăia aripile şi nu l-ai lăsa să experimenteze, să încerce. Ca viitor adult, nu va avea încredere în forţele proprii, îi va fi teamă de nou, se va mulţumi să stea în locuri „călduţe”.
5. Îl ameninţi cu „nenea poliţistul, tanti stomatolog sau doamna învăţătoare”
Sunt doar nişte exemple, însă aceste categorii de persoane nu trebuie privite cu teamă. Va avea mereu o strângere de inimă când merge la şcoală şi nu va învăţa din plăcere, îi va fi teamă de medici, iar dacă la un moment dat se va pierde de tine, pe stradă, nu se va duce niciodată din proprie iniţiativă la un poliţist, pentru ajutor. Ca viitor adult, frica de autoritate se va menţine.
6. Îl jigneşti în public, îl critici, îl cerţi şi îl pui în situaţii neplăcute în faţa străinilor
Chiar dacă e mic, înţelege şi îl afectează, scăzându-i stima de sine.
7. Îi bârfeşti pe alţii în faţa lui
Copilul nu trebuie să audă toate răutăţile tale, mai ales dacă ulterior te va vedea prietenos cu cei pe care i-ai criticat. Iniţial nu va înţelege, după care i se va părea normal să-ţi imite comportamentul. Dacă îţi iubeşti copilul, lasă-i „moştenire” doar părţile tale bune, nu şi defectele.