Altoirea vi╚Ťei de vie - ce rol are ╚Öi cum o realizezi corect, ca s─â ob╚Ťii o recolt─â bogat─â ╚Öi s─ân─âtoas─â

30 aprilie 2020
image
foto: pexels.com

Vi╚Ťa de vie (Vitis vinifera L., genul Vitis, familia Vitaceae) este cultivat─â de mii de ani pe teritoriul ╚Ť─ârii noastre. Marea provocare a oric─ârui fermier este s─â ob╚Ťin─â o recolt─â bogat─â ╚Öi s─ân─âtoas─â, adic─â struguri care s─â aib─â combina╚Ťia potrivit─â de zah─âr, acizi ╚Öi aromatizan╚Ťi.

Altoirea vi╚Ťei de vie este una dintre metodele prin care po╚Ťi ob╚Ťine soiuri de mai bun─â calitate dec├ót cele pe care le cultivi deja ╚Öi, totodat─â, mai rezistente la condi╚Ťiile climatice, boli sau d─âun─âtori. Pentru a avea rezultatele dorite, este bine s─â respec╚Ťi regulile generale de ├«ntre╚Ťinere a vi╚Ťei de vie, precum ╚Öi recomand─ârile speciali╚Ötilor ├«n ceea ce prive╚Öte m─âsurile de prevenire ╚Öi combatere a bolilor, d─âun─âtorilor ╚Öi a buruienilor.

Reguli de ├«ngrijire a vi╚Ťei de vie

Regulile de ├«ntre╚Ťinere a planta╚Ťiei de vi╚Ť─â de vie presupun realizarea mai multor lucr─âri, ├«n diferite perioade ale evolu╚Ťiei plantei ╚Öi ╚Ťin├ónd cont de condi╚Ťiile meteorologice. Iat─â care sunt cele mai importante dintre acestea ╚Öi cum trebuie f─âcute:

 • altoirea vi╚Ťei de vie - una dintre cele mai cunoscute metode de ├«nmul╚Ťire vegetativ─â este altoirea vitei de vie; rolul ei este, ├«ns─â, ╚Öi de a ob╚Ťine sortimente noi de struguri ╚Öi de a asigura o mai bun─â adaptare la sol sau la condi╚Ťiile climatice;
 • dezmu╚Öuroitul - se realizeaz─â prim─âvara, c├ónd temperatura nu mai coboar─â sub 8-9 grade Celsius;
 • ar─âtura de prim─âvar─â - rolul acestei opera╚Ťiuni este af├ónarea solului, iar ad├óncimea ar─âturii este indicat s─â fie de 14-16 cm; 
 • t─âierea ├«n uscat ╚Öi copcitul - se face ├«ncep├ónd cu anul al doilea, o dat─â prim─âvara ╚Öi apoi ├«n august; 
 • instalarea mijloacelor de sus╚Ťinere - vi╚Ťa de vie are nevoie de mijloace de sus╚Ťinere, cum sunt aracii, spalierii, bol╚Ťile, pentru a se putea dezvolta armonios;
 • legatul l─âstarilor -  se aplic─â ├«n perioada de vegeta╚Ťie, de trei ori: ├«nainte ╚Öi dup─â ├«nflorit ╚Öi ├«nainte de intrarea strugurilor ├«n p├órg─â;
 • plivitul l─âstarilor - eliminarea l─âstarilor de prisos; ├«n cazul vi╚Ťelor riguroase, se las─â doar 3-4, ├«n vreme ce la cele dezvoltate se las─â 2 l─âstari;
 • copilitul - eliminarea par╚Ťial─â sau total─â a l─âstarilor secundari; se realizeaz─â c├ónd copilii au 6-7 frunze;
 • c├órnitul - t─âierea v├órfurilor l─âstarilor; se face ├«n luna august, ├«nainte de intrarea ├«n p├órg─â;
 • fertilizarea - recomandarea este s─â aplici doze moderate de ├«ngr─â╚Ö─âminte cu azot, fosfor ╚Öi potasiu;
 • completarea golurilor - se realizeaz─â ├«n timpul prim─âverii, utiliz├ónd vi╚Ťe STAS;
 • combaterea bolilor, a d─âun─âtorilor ╚Öi a buruienilor - pentru culturile de vi╚Ť─â de vie sunt recomandate tratamente preventive ╚Öi de combatere a bolilor (fungicide), a d─âun─âtorilor (insecticide) ╚Öi a buruienilor (erbicide).

Pe l├óng─â aceste opera╚Ťiuni curente, exist─â ╚Öi lucr─âri fitotehnice speciale, care sunt valabile doar ├«n anumite situa╚Ťii, cum ar fi alegerea soiurilor de struguri pentru mas─â. Printre astfel de lucr─âri se num─âr─â: ciupitul l─âstarilor, polenizarea suplimentar─â, r─âritul inflorescen╚Ťelor sau desfrunzitul par╚Ťial ├«n zona strugurilor. 

Rolul altoirii vi╚Ťei de vie┬á

Altoirea vi╚Ťei de vie este una dintre cele mai utilizate proceduri pentru ├«nmul╚Ťirea vegetativ─â. Concret, ea ├«nseamn─â t─âierea unui fragment de l─âstar de la o plant─â ╚Öi transplantarea lui pe o alt─â plant─â, prin metode specifice. Altoiul se dezvolt─â ├«n zona aerian─â a butucului, ├«n vreme ce portaltoiul reprezint─â partea din care se formeaz─â sistemul radicular. 

Altoirea vi╚Ťei de vie are mai multe roluri, ├«n func╚Ťie de ceea ce ├«╚Ťi propui s─â faci cu planta╚Ťia ta de vi╚Ť─â de vie: 

 • ├«nmul╚Ťirea vegetativ─â a vi╚Ťei de vie;
 • ob╚Ťinerea unui soi nou de vi╚Ť─â de vie - altoirea vi╚Ťei pe care o cultivi cu un soi care nu se reg─âse╚Öte ├«n planta╚Ťia ta; 
 • asigurarea adapt─ârii mai bune la sol - portaltoii sunt cei care ofer─â vigoare vi╚Ťei de vie;
 • asigurarea  unei rezisten╚Ťe mai bune la anumi╚Ťi d─âun─âtori - po╚Ťi alege portaltoi care sunt rezisten╚Ťi la atacul filoxerei, de exemplu, astfel ├«nc├ót r─âd─âcinile vi╚Ťei de vie s─â fie mai s─ân─âtoase;
 • adaptarea la condi╚Ťiile climatice - portaltoii au o rezisten╚Ť─â mai mare la secet─â ╚Öi la ger;
 • ob╚Ťinerea unor recolte de calitate superioar─â - fructe mai s─ân─âtoase, mai mari ╚Öi mai suculente.

├Än primul r├ónd, pentru o altoire reu╚Öit─â a vi╚Ťei de vie, at├ót portaltoiul, c├ót ╚Öi altoiul trebuie s─â provin─â din plante s─ân─âtoase. Apoi, portaltoiul ╚Öi altoiul trec printr-o etap─â de preg─âtire. Astfel, portaltoii (se recomand─â s─â aib─â ├«ntre 2,5 ╚Öi 5 cm grosime) ╚Öi altoii sunt pu╚Öi ├«n nisip, la stratificat, apoi se scot ╚Öi se cur─â╚Ť─â. Dup─â ce te-ai asigurat c─â sunt s─ân─âto╚Öi, ├«i pui ├«n ap─â ╚Öi, ulterior, ├«i sec╚Ťionezi astfel: portaltoii, ├«n buta╚Öi de 38 de cm, iar altoii, cu o t─âietur─â, la 1,5 cm deasupra ochiului. 

După ce ai pregătit portaltoiul și altoiul, urmează altoirea propriu-zisă, după mai multe metode specifice. Mai jos sunt recomandările specialiștilor BASF:

 • altoirea manual─â - este numit─â ╚Öi altoirea de pe loc; practicat─â ├«n planta╚Ťiile mici ╚Öi indicat─â ├«n zone cu clim─â cald─â; se poate face prim─âvara, vara ╚Öi toamna; sunt trei tipuri: 
 • altoirea industrial─â - este cea mai utilizat─â modalitate de altoire a vi╚Ťei de vie; practicat─â pentru planta╚Ťiile mari, la ├«nceputul prim─âverii; se realizeaz─â cu ajutorul ma╚Öinilor de altoit ├«n mas─â. 

Recomandări pentru o recoltă bogată și sănătoasă

Una dintre condi╚Ťiile esen╚Ťiale pentru a ob╚Ťine o recolt─â bogat─â ╚Öi s─ân─âtoas─â de struguri este men╚Ťinerea unei st─âri de s─ân─âtate bun─â a plantelor. Din acest punct de vedere, m─âsurile de protectie fitosanitar─â sunt foarte importante ╚Öi presupun tratatamente de prevenire si combatere a bolilor, a d─âun─âtorilor ╚Öi a buruienilor, lucr─âri de ├«ntre╚Ťinere, precum ╚Öi monitorizarea culturii, ca s─â te asiguri c─â plantele sunt s─ân─âtoase iar, ├«n cazul ├«n care consta╚Ťi c─â nu este a╚Öa, s─â ac╚Ťionezi eficient ├«nc─â de la primele simptome ale bolii. 

Pe l├óng─â toate acestea, calitatea strugurilor este influen╚Ťat─â de mai mul╚Ťi factori, cum ar fi: 

 • condi╚Ťiile climatice - ├«n func╚Ťie de acestea, alegi forma de reproducere ╚Öi soiurile;
 • calitatea terenului - alegerea locului pentru plantarea vi╚Ťei de vie este important─â, mai ales ├«n ceea ce prive╚Öte expunerea la soare;
 • calitatea materialului de plantare - alegerea vi╚Ťelor s─ân─âtoase, cu r─âd─âcini alb-sidefii, cordi╚Ťe cu muguri viabili; 
 • echipamentele folosite pentru ├«ntre╚Ťinerea terenului, t─âieri ╚Öi opera╚Ťiuni ├«n verde;
 • aplicarea tratamentelor cu fungicide, insecticide, erbicide - este indicat s─â respec╚Ťi doza recomandat─â de produc─âtori ╚Öi timpul de pauz─â ├«ntre dou─â tratamente, s─â alegi produse care apar╚Ťin mai multor familii chimice.

A╚Öadar, pentru a ob╚Ťine o recolt─â bogat─â ╚Öi s─ân─âtoas─â de struguri, este foarte important s─â ╚Ťii cont de regulile obi╚Önuite sau speciale de ├«ntre╚Ťinere a vi╚Ťei de vie, precum ╚Öi de m─âsurile de preven╚Ťie ╚Öi combatere a bolilor, d─âun─âtorilor ╚Öi buruienilor. Totodat─â, re╚Ťine c─â altoirea este una dintre cele mai eficiente metode de a ob╚Ťine soiuri de o calitate superioar─â ╚Öi mai rezistente la anumite boli ori d─âun─âtori.  

cub bianca dragusanu gabi badalau animat gif
anca turcasiu jpg
BeFunky collage (19) jpg
BeFunky collage (18) jpg
bobonete jpg
bianca dragusanu gabi badalau jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
cannes PNG
calendar ortodox 2021 21 mai constantin si elena icoana de mihai coman jpeg
elon musk met gala 2022
virus shutterstock 22366534 0 jpeg
ambulante londra jpeg
1 telefon png png