Aşa arată camera ideală pentru un copil!

Ultima actualizare:

    Camera copilului trebuie amenajată în funcţie de vârstă
Camera copilului trebuie amenajată în funcţie de vârstă

Dormitorul este universul copiilor, locul unde petrec cel mai mult timp, se joacă, se odihnesc, îşi fac temele. Însă pe măsură ce cresc, nevoile lor se schimbă. Unele obiecte de mobilier trebuie să dispară, altele să le ia locul sau să se transforme. Pentru bebeluşi este nevoie de o masă de înfăşat, preşcolarii au nevoie de mai mult spaţiu pe pardoseală, iar şcolarii au nevoie de un birou şi de mai multe sertare. Iată de ce aspecte trebuie să ţineţi cont atunci când amenajaţi camera unui copil!

Când ai bebeluş, amenajarea camerei trebuie să ţină cont doar de igienă. „Alegeţi mobilier din materiale naturale, non-toxice, antibacteriene, tratate special. Sunt necesare un pătuţ cu sisteme de siguranţă şi saltea antialergică, mai tare şi stabilă termic, plus o comodă cu dublu rol: de depozitare, respectiv măsuţă de înfăşat. Pe lângă aceste elemente, se mai poate achiziţiona un fotoliu unde mama poate hrăni bebeluşul”, spune Oana Mavroianu Tomaselli, director general Alfemo România.

Când copilul începe să meargă, e timpul să puneţi accent pe siguranţă. Colţurile mobilei sunt primele care trebuie camuflate. E de preferat ca măcar mobila din camera copilului să aibă toate marginile rotunjite. Pentru restul locuinţei, există produse din cauciuc, sub forma unor mânuţe, care se pot lipi foarte uşor la colţurile obiectelor de mobilier. Între 2 şi 6 ani, joaca e universul celui mic. Aveţi nevoie de sisteme de depozitare a jucăriilor, adaptate pentru înălţimea lui, de soluţii flexibile pentru amenajarea spaţiului, atunci când e nevoie de mai mult loc de joacă. Mijlocul camerei e bine să fie lăsat liber, pentru crearea unui spaţiu de joacă. Dacă încăperea e mică, trebuie să recurgeţi la trucuri de genul: amplasarea mesei lângă fereastră, a patului pe latura unui perete, a dulapurilor pe lângă un alt perete.De la 7 ani, să nu uităm că începe perioada lecţiilor acasă. E nevoie să aibă un mic birou sau o masă cu scaun şi spaţiu de depozitare pentru cărţi, creioane şi pixuri. În acelaşi timp, , de la această vârstă copilul începe să aibă preferinţă şi să-şi impună punctul de vedere. „Fetiţele pot fi introduse într-o lume a basmelor cu prinţese, iar băieţii pot fi supereroi, putând avea mobilier pe tematici. Spre exemplu, astăzi sunt la modă camerele Spiderman, Cars sau Frozen”, mai spune Oana Mavroianu Tomaselli.

Oana Mavroianu Tomaselli, director general al unei firme de mobilă din Bucureşti
Oana Mavroianu Tomaselli, director general al unei firme de mobilă din Bucureşti

Camera Spiderman, la modă printre băieţi
Camera Spiderman, la modă printre băieţi

După 10 ani, pasiunile se schimbă. „Trecem de la lumea poveştilor la cea a modei şi tehnologiei. Băieţii sunt pasionaţi de jocuri, fetele de make-up şi de fashion. Camerele trebuie adaptate pasiunilor lor. De asemenea, copiii au nevoie de paturi mari, unde să poată dormi cu prietenii”, sugerează specialistul.Lumina este şi ea esenţială, mai ales pentru şcolari. Pe cât posibil, este recomandată cea naturală, iar noaptea, lumina artificială nu trebuie concentrată într-un singur punct (ex. o lustră agăţată de tavan), ci trebuie să vină din mai multe surse, care să lumineze locuri strategice unde cel mic petrece timp.Atunci când camera este împărţită de doi sau trei copii, e bine ca fiecare să aibă colţişorul lui cu lucruri de care să se simtă responsabil. “Domeniul” fiecăruia poate fi despărţit printr-un culoar, printr-o planşetă de lemn sau printr-un dulap cu acces pe ambele părţi. “Contează mult relaţia dintre fraţi, dacă sunt de sex opus sau e diferenţă de vârstă semnificativă între ei. De obicei, părinţii optează pentru paturi suprapuse sau pentru două paturi se parate. Fiecare copil trebuie să aibă propriul spaţiu de lucru, de joacă şi de depozitare. Optaţi pentru mobilier multifuncţional, care «creşte» odată cu copilul, se transformă, se adaptează. Materialele trebuie fie trainice, de calitate, să ofere confort şi siguranţă”, vă mai sfătuieşte specialistul în design interior.

Paturile suprapuse, ideale în camerele cu doi copii
Paturile suprapuse, ideale în camerele cu doi copii

Camera adolescentului e bine să fie împărţită în 4 zone: birou, zona de depozitare (cu dulap pentru haine şi accesorii), zona de entertainment (televizor, jocuri) şi zona de odihnă (patul). E foarte important ca amenajarea să aibă o temă care să vorbească despre cel/cea care locuieşte acolo. Dacă vor să-şi pună postere pe pereţi, lăsaţi-i. Adolescenţii simt nevoia să se identifice cu starurile. Dar cum preferinţele lor se schimbă des, e de preferat ca în loc să fie lipite cu scoth pe mobilier, să achiziţionaţi rame cu geam, iar imaginea din interior să poată fi înlocuită periodic.

Orice fetiţă şi-ar dori o cameră de prinţesă ca în animaţia Frozen
Orice fetiţă şi-ar dori o cameră de prinţesă ca în animaţia Frozen

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
demolare gara velenta oradea 01112024 1 jpeg
Nichita Stanescu jpg
Banner Târg Crăciun
Calatorie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net