Aşa foloseşti corect aparatul de aer condiţionat!
Urmează zile foarte călduroase, aşa că vei avea nevoie de „ajutoare” care să te răcorească. Aparatul de aer condiţionat este extrem de util într-o locuinţă pe timp de vară, însă doar dacă ştii cum să-l foloseşti corect, în aşa fel încât să nu-ţi afecteze sănătatea. Iată câteva reguli de care să ţii cont pentru a te proteja de îmbolnăviri!
Aerul condiţionat nu trebuie să bată spre cap şi faţă!
Jetul rece de aer nu trebuie să îţi bată spre cap, ceafă, spre faţă, în zona lombară sau spre umeri. În cazul în care aparatul este poziţionat în aşa fel încât eşti expus aerului rece, este bine să iei măsuri de precauţie. Dacă te afli acasă, lasă aparatul pornit, dar evităsă stai în camera respectivă atât timp cât acesta este în funcţiune. După ce încăperea s-a răcorit, închide aparatul de aer condiţionat. Aerul rece trebuie direcţionat în jos sau spre tavan. Dacă nu, acesta îţi poate afecta grav sănătatea. Poţi suferi de durei de cap, de dinţi (nevralgii) sau de urechi.
Atenţie la şocul termic!
Trecerea bruscă de la temperaturi joase la temperaturi înalte şi invers are efecte negative asupra organismului. Persoanele care suferă de afecţiuni cardiovasculare sunt cele mai expuse pericolului. Atenţie! Trecerea de la cald la rece şi de la rece la cald trebuie să se facă progresiv, pentru ca organismul să aibă timpul necesar de a se obişnui cu temperaturile.
Curăţă periodic filtrele!
Filtrele aparatului de aer condiţionat trebuie curăţate sau schimbate periodic. În caz contrar, în aer se poate răspândi bacteria Legionella Pneumophila. Aceasta este responsabilă de apariţia legionelozei, o afecţiune care se manifestă prin dureri de cap, dureri musculare, febră, tuse seacă, diaree şi dureri abdominale. În cazurile foarte grave, această afecţiune poate duce la apariţia pneumoniei. Filtrele trebuie curăţate de praf şi impurităţi pentru a preveni şi alte boli precum rinite, alergii, afecţiuni oculare.
Care este temperatura optimă?
În locuinţa noastră trebuie să menţinem o temperatură constantă cu 5-10 grade Celsius mai scăzută decât cea de afară. Dacă afară sunt 35 de grade, în casă trebuie să avem 23-25 de grade Celsius.
Pentru maşină
Dacă te afli în maşină, cu siguranţă nu vei rezista temperaturilor înalte şi vei folosi la maximum aerul condiţionat. În primul rând, trebuie să ştii că şi aparatul de aer condiţionat din maşină te poate îmbolnăvi. Este recomandat ca jetul de aer să nu fie îndreptat spre faţă! De asemenea, filtrele aparatului trebuie curăţate cu mare grijă şi frecvent!
"Riscaţi afecţiuni pulmonare grave"
Iată ce ne sfătuieşte dr. Magda Ciobanu: „Jetul de aer nu trebuie să fie îndreptat către persoanele din încăpere, ci spre tavan. De asemenea, trebuie să evităm utilizarea debitelor mari ale jetului de aer, iar filtrele ar trebui schimbate sau curăţate conform instrucţiunilor producătorului. În plus, în ceea ce priveşte temperatura setată, este recomandat să nu existe diferenţe prea mari între temperatura din cameră şi cea exterioară, de afară. Sistemul de răcire trebuie oprit periodic. Cel mai bine ar fi să lăsăm aparatul de aer condiţionat pornit 15 minute la intervale din două în două ore”.