Postul alimentar nepotrivit poate face mai mult rău decât bine! Pot apărea probleme digestive și anemie! Ce ne sfătuiesc medicii nutriționiști să mâncăm în această perioadă?
Postul alimentar, dacă nu este ținut cum trebuie, poate ajunge să facă mai mult rău decât bine organismului. Medicii nutriționiști îi avertizează pe cei care țin tot Postul Paștelui, cel mai lung și cel mai strict din an, și dezvăluie ce alimente este indicat să consumi pentru a nu ajunge la probleme digestive sau chiar anemie.

Conform statisticilor, aproape 50% din români obișnuiesc să țină post alimentar în apropierea Paștelui, fie din motive religioase, de sănătate sau chiar pentru a pierde în greutate.
Cu toate acestea, scăderea diversității alimentelor și calitatea acestora pot avea efecte negative asupra organismului, cauzând deficiențe nutriționale majore, probleme digestive, anemie și alte probleme de sănătate, avertizează medicii nutriționiști.

„Dacă renunți la carne, asigură-te că obții proteine din surse vegetale precum fasole, linte și tofu”
„Un post alimentar insuficient de diversificat privează organismul de nutrienți esențiali, cum ar fi proteinele, vitaminele și mineralele. Putem suferi de anemie prin deficiența de fier, sistemul nervos să fie afectat din cauza lipsei vitaminelor din complexul B, iar deficitul de calciu și vitamina D poate contribui la fragilitatea oaselor.
În condițiile în care nu-i mai oferim organismului nutrienții din carne sau lactate, este important să fim mult mai atenți la ce alternative vegetale îi oferim, care să îi furnizeze proteine, vitamine și minerale esențiale. Dacă renunți la carne, asigură-te că obții proteine din surse vegetale precum fasole, linte și tofu.
Evită produsele procesate care pot conține aditivi nesănătoși și pot duce la creșteri rapide ale glicemiei. Produsele de patiserie, covrigii sau sărățelele nu sunt opțiuni indicate”, ne-a spus Vasile Oșean, specialist în medicina de recuperare sportivă.

Ce trebuie să conțină coșul de cumpărături în post?!
Specialiștii recomandă ca, în această perioadă, să punem în coșul de cumpărături produse cât mai diversificate și să luăm în calcul chiar suplimentele alimentare care pot umple golurile nutriționale și pot sprijini adoptarea unei diete echilibrate.
„Pentru un post sănătos și cât mai complet din punct de vedere nutrițional, include în alimentație legumele și fructele proaspete, leguminoasele (fasole, năut, linte, mazăre), cereale integrale (orez brun, quinoa, hrișcă), fructele oleaginoase și semințele (nuci, migdale, semințe de chia și de in), băuturi vegetale (de soia, migdale sau cocos și iaurturi vegetale)”, spune medicul nutriționist.
Să nu uităm că și hidratarea este extrem de importantă, trebuie să bem suficiente lichide pe parcursul zilei, ceaiurile din diverse plante și shake-urile nutritive fiind recomandate în această perioadă.
Un mic dejun incomplet ne poate afecta energia pe întreaga zi
De asemenea, dacă obișnuiam să mâncăm ouă, brânză sau preparate din carne la micul dejun, tranziția la perioada de post ne poate afecta nivelul de energie de pe tot parcursul zilei.
De aceea, medicii nutriționiști spun că este indicat ca prima masă a zilei să fie îndeajuns de diversificată.