Așa se aerisesc corect caloriferele, încăt să faci și economie la factura de căldură
Mulți proprietari de apartamente neglijează aerisirea caloriferelor în preajma sezonului rece, iar din acest motiv se trezesc că acestea fie nu funcționează, fie merg, dar la o capacitate mult sub cea normală, arată Adevărul.
Neglijarea aerisirii caloriferelor înseamnă o risipă inutilă de gaze și costuri considerabile la factura de utilități. Pentru a evita astfel de situații, „Adevărul” a discutat cu un specialist în domeniu, care vine cu câteva recomandări despre cum să obținem eficiență când vine vorba despre calorifere.
Important de amintit este că sunt două categorii de utilizatori ai instalațiilor de încălzire: utilizatori conectați la sistemul public de alimentare centralizat cu energie termică (SACET) și utilizatori cu centrală proprie.
În primul caz, (utilizatori conectați la sistemul public de alimentare centralizat cu energie termică), foarte mulți dintre aceștia dețin radiatoare vechi, din fontă, care nu sunt prevăzute cu aerisitoare individuale, drept urmare aerisirea se face odată cu aerisirea rețelelor de distribuție.
„Este important de reținut că agentul termic din rețeaua de distribuție a SACET este apă tratată chimic, iar evacuarea necontrolată a acesteia este interzisă. Aerisirea radiatoarelor fără aprobarea companiei de termoficare și realizată de către persoane neautorizate poate avea consecințe grave, precum inundarea apartamentului, dar și dezechilibrări hidraulice majore ale rețelelor de termoficare”, a explicat Gelu Coman, conferențiar doctor inginer la Facultatea de Inginerie din Galați, departamentul Sisteme Termice si Ingineria Mediului, pentru „Adevărul”.
Într-un asemenea caz, utilizatorul poate plăti sume importante din cauza consumului de apă tratată, necesar pentru golirea și umplerea sistemului de distribuție. În cel de al doilea caz, utilizatori de centrale proprii, aerisirea se face la începutul sezonului rece, înainte de pornirea centralei termice pe funcția de încălzire.
„Pe timpul sezonului cald , când nu a funcționat instalația de încălzire, are loc o acumulare de aer în anumite zone ale radiatoarelor, care împiedică circulația corectă a agentului termic. Odată cu pornirea instalației de încălzire, aceste zone cu aer rămân reci, astfel că eficiența termică a radiatorului scade foarte mult”, detaliază conferențiarul universitar Gelu Coman.
Practic, dacă o mare parte din suprafața radiatorului rămâne rece, acesta nu mai are capacitatea de a încălzi spațiul respectiv, iar timpul de funcționare al centralei termice crește, conducând astfel la un consum de combustibil mai mare.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!