Reguli noi pentru facturile la energie. Cât vor plăti în plus românii

Ultima actualizare:

Reguli noi pentru facturile la energie! Românii continuă să învârtă pe toate părțile facturile primite și încearcă să țină pasul cu ordonanțele pe care le tot anunță cei de la guvernare. Recent, PSD propune o nouă variantă. Hai să vedem ce e bun și ce e rău în propunerea social democraților!

Reguli noi pentru facturile la energie
Reguli noi pentru facturile la energie

Partidul Social Democrat cere coaliției un preț reglementar fix atât pentru clienții casnici, cât și pentru non casnici. Concret, vorbim despre o sumă de 1,2-1,3 lei/KWh.

85% din piață ar urma să fie reglementată, în timp ce piața liberă va acoperi doar 15%, conform propunerii PSD. În plus, plafoanele de până acum ar urma să dispară, iar românii ar urma să plătească la fel indiferent de cantitatea de energie consumată, conform Antena 3.

Cât vor plăti în plus românii pentru facturile la energie?

În prezent pentru o factură de 255 KW/lună, calculată la un preț de 0,8 lei/KWh, românii plătesc 204 lei. Dacă se vor aplica noile reguli, atunci clienții vor băga mult mai adânc mâna în buzunar. Concrent, pentru aceeași cantitate de kWh consumată, la un preț de 1,3 lei/KWh, românii vor achita 331 de lei.

Ciprian Cherciu, un jurnalist specializat în energie, a spus la Antena 3 CNN că noua ordonanță este în continuare una „strâmbă”.

”Ordonanța de Urgență care nu face referire la consumul pe anul acesta, în continuare este o ordonanță strâmbă, făcută în funcție de niște consumuri înregistrate pe anul trecut, Deci nu este onestă din acest punct de vedere. Adică, dacă anul trecut ai avut un consum de sub 100 kWh/lună, anul acesta poți consuma și 3000 de kWh/lună, pentru că vei avea un preț foarte mic”, explică Ciprian Cherciu.

Compensare în funcție de veniturile românilor

Conform ultimei propuneri, guvernanții vor să introducă compensări în funcție de venitul pe familie. În acest scenariu, cei cu salarii mici ar urmă să plătească un preț chiar mai scăzut decât cel din prezent - 0,68 lei/KWh.

Ciprian Cherciu, jurnalistul specializat în energie, laudă faptul că se introduce o componentă socială. Totuși, acesta consideră că mișcare este una „reactivă la o piață care este în continuă zbatere”.

„Este lăudabil pentru că cei care sunt vulnerabili trebuie protejați și nu întotdeauna cei care au un consum mic de energie înseamnă că au și venituri mici. (...) Doar că această nouă ordonanță este tot o mișcare reactivă la o piață care este în continuă zbatere.

Deci nu este o soluție. Să nu ne păcălim. Practic statul încearcă să nu mai plătească diferența între costul pieței și costul plătit de utilizatori, de aceea dorește să reglementeze”, a transmis Ciprian Cherciu la Antena 3 CNN. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net