Cum se calculează prețul de pe factura de energie electrică pentru luna septembrie

Ultima actualizare:

Consumatorii casnici din toată țara ai Enel Energie și Enel Energie Muntenia au tot mai multe probleme atunci când încearcă să înțeleagă factura la energie electrică sau gaze naturale. Numeroasele schimbări legislative i-au amețit un pic pe români. Lucrurile s-au schimbat din nou de la 1 septembrie, după ce a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență nr. 119/2022 (OUG 119/2022).

Cum se calculează prețul de pe factura de energie electrică
Cum se calculează prețul de pe factura de energie electrică

Așadar, românii beneficiază de noile prevederi referitoare la plafonarea prețurilor finale facturate la energie electrică și gaze naturale, cu aplicabilitate de la 1 septembrie 2022, conform Ordonanței de Urgență nr. 119/2022 (OUG 119/2022).

În primul rând trebuie explicat că OUG 119/2022 prevede două trepte de consum, în funcție de care se definesc categoriile de plafonare, pe baza consumului mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021, conform economica.net.

  • Categoria 1: consumul mediu lunar/loc de consum realizat în anul 2021 a fost între 0-100 kWh inclusiv. În acest caz, consumatorii casnici beneficiază de o plafonare a prețului final facturat la energia electrică de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus.
  • Categoria 2: consumul mediu lunar/loc de consum realizat în anul 2021 s-a situat între 100,01 – 300 kwh. În acest caz, pentru un consum lunar care este de maximum 255 kWh, se plătește prețul final plafonat de maximum 0,8 lei lei/kWh, cu TVA inclus. 

În cazul în care consumul depaseste 255 kWh se facturează fie la prețul din contractul de furnizare al fiecărui consumator, fie ca sumă dintre componenta de achiziție a energiei, componenta de furnizare și tarifele reglementate. Se va aplica prețul cel mai mic dintre cele două.

În plus, trebuie precizat că pentru a afla consumul mediu lunar din 2021, clienții Enel Energie și Enel Energie Muntenia trebuie doar să verifice factura lor. Vor găsi această înformație în pagina 3.

Vezi și: Soluţii practice şi ieftine pentru iarna aceasta: facturi mici, căldură în case!

Cum se calculează prețul de pe factura de gaze naturale?

Prevederile OUG 119/2022 se aplică în luna septembrie și pentru facturarea consumului de gaze naturale al consumatorilor casnici.

În acest caz se va factura un preț final de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, indiferent de consumul realizat în perioada de facturare.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net