Soluţii practice şi ieftine pentru iarna aceasta: facturi mici, căldură în case!

#Exclusiv Click!

Ne aşteaptă o iarnă grea. Facturile la gaze şi electricitate au crescut deja şi se duc tot mai sus. Economia merge prost, iar războiul de la graniţă a determinat oficialii europeni să ia măsuri fără precedent. Click! a găsit câteva soluţii practice şi ieftine pentru a trece mai uşor iarna care bate la uşă.

image

Soluții pentru o iarnă caldă și puțin costisitoare! Facturi mici, căldură în case!

Românii nu duc lipsă de inspiraţie şi se adaptează mai ales în situaţii de criză. De teama costurilor astronomice din facturi, oamenii şi-au scos din beciuri reşourile, godinul, lămpile pe gaz extrem de utile în iernile comuniste.

Citește și: Atenție români! S-a schimbat modul ce calculare al facturilor. Cum vă afectează la buzunar?

Tinerii născuţi după 1990, cel mai probabil, nu au văzut şi nici nu au auzit vreodată de godin. O sobă de fier, cilindrică, mult folosită în era ceauşistă când în case era mai frig ca afară. Plita, reşoul sau godinul încălzesc rapid, dar au şi mari dezavantaje. Scot fum, iar consumul de curent, în cazul reşourilor, este mare.

Vezi și: Veste proastă pentru români! Câte gospodării ar putea primi facturi uriașe la energie în această iarnă

La ţară, sobele pe lemne erau întotdeauna soluţia salvatoare. Acum, însă, când tona de lemne se apropie de 1.000 de lei, proprietarii se gândesc serios de unde să mai taie din cheltuieli pentru ca la final de lună să mai rămână ceva bani în pungă. Există însă şi alte variante pentru un confort în propria casă şi facturi care să nu ne ridice tensiunea.

Iată și: Facturi mai mari pentru români! Scade plafonul până la care prețul energiei va fi compensat

Termoizolarea interioară

Românii care au o casă perfect izolată pot sta liniştiţi. Dar România este plină de case în care izolaţia termică fie lipseşte, fie este insuficientă. Un imobil reabilitat termic este mult mai eficient din punct de vedere energetic, însă termoizolarea individuală a faţadei blocului nu e permisă. Asta nu te împiedică să-ţi termoizolezi apartamentul pe interior.

„Folosiţi polistiren şi rigips şi astfel veţi crea o barieră termică şi camera va fi mult mai călduroasă. Puteţi pierde puţin din spaţiu cu izolaţia, dar veţi economisi la încălzire“, ne sfătuieşte inginerul Cosmin Bostan. Dacă stai la casă, poţi oricând să o termoizolezi, dacă ai banii necesari.

Interesant de urmărit: Cum să economisești bani când vine vorba de activitățile casnice

image

Pune rulouri la geamuri şi uşi. Pentru a păstra căldura în casă fără să folosim încălzirea electrică sunt foarte indicate rulourile protectoare care se aşaază la uşi sau la ferestre şi care pot fi confecţionate de orice român în casă. Se fac cu uşurinţă dintr-un ciorap lung, în care se îndeasă resturi de material textil, melană sau vată.

Ups: Irinel Columbeanu, în fața judecătorilor: Facturi la curent neplătite și radierea firmei

Folia de aluminiu face minuni. Pune în spatele caloriferelor cu elemenţi o folie de aluminiu. Aceasta va degaja mai multă căldură care va fi distribuită mai bine în încăpere.

Acoperă pereţii şi podeaua. 35% din pierderea căldurii din casă se produce prin pereţi, iar 15% prin pardoseală. Bunicii noştri ştiau ei ce ştiau când acopereau pereţii cu diferite cuverturi, astfel era redusă răceala pe care pereţii exteriori o degajă în încăpere. Nu, nu trebuie să pui carpete pe pereţi, dar pot fi aşezate corpuri de bibliotecă ori dulapuri în stânga şi în dreapta ferestrei.

De obicei, pe podeaua din bucătărie, baie, pe holuri şi chiar în balcon avem gresie. Iarna, aceasta trebuie să fie acoperită cu mochete şi covoraşe călduroase din lână sau blană. Atenţie când le cumperi! Pe partea inferioară acestea trebuie să fie prevăzute cu cauciuc antiderapant.

De urmărit: Cine va beneficia de compensarea facturilor la gaze? Ce trebuie să facă românii

image

Trucuri de la alpinişti. Un alt truc pe timp de iarnă este dublarea draperiilor, pe principiul foilor de ceapă. Pasionaţii de drumeţii montane şi alpiniştii ştiu că e mai eficient să porţi mai multe haine mai subţiri decât una sau două foarte groase.

În case, înseamnă să adaugi încă un strat pe partea dinspre geam, o tehnică folosită des în hotelurile din întreaga lume. Poate fi bumbac ori in şi se coase simplu în partea de sus a draperiei, de rejansă. Când vine primăvara, renunţi la el cât ai clipi. Există chiar draperii speciale pentru aşa ceva, cu o căptuşeală care asigură izolarea termică. Un alt truc legat de draperii este să le tragem noaptea pentru a păstra căldura casei.

Închide hota noaptea. Cele mai multe hote sunt dotate cu butoane care permit închiderea culoarului de circulare a aerului. În zilele friguroase şi în timpul nopţilor, pe gura de evacuare a hotei (prin care iese aerul/aburul aspirat) intră aer rece de afară.

Wow: E halucinant! O primărie din Harghita trebuie să plătească 5 miliarde de lei factura la lumină

Ţine uşile închise în locuinţă! Dacă stai cu toate uşile deschise, atunci căldura din camere se va dispersa, iar casa ţi se va părea friguroasă.

Setează centrala pe modul economic. Acesta este încă un truc care te ajută să ţii sub control costul facturii la gaze, dacă ai centrala de apartament. Astfel, centrala nu va consuma gaz ca să menţină caldă apa din circuitul ei, ci va porni să încălzească atunci când porneşti tu robinetul.

Temperatura apei calde ar trebui setată la 42-43 de grade, astfel încât să nu fii nevoit să amesteci apa caldă din centrală cu apa rece pentru a te putea spala, ci să foloseşti doar apa caldă exact la temperatura furnizată.

image

Întreţine caloriferul

Caloriferul este principala sursă de încălzire a casei tale. Pentru a funcţiona în bune condiţii, acesta are nevoie de o atenţie sporită. În primul rând, verifică dacă nu prezintă scurgeri de apă la îmbinări şi robineţi.

Apoi, ai grijă să fie vopsit periodic. Vopseaua combate coroziunea şi reduce riscul de apariţie a fisurilor. Din când în când, caloriferul poate fi aerisit, chiar dacă are apă în interior. Este suficient să deşurubezi uşor robinetul şi să laşi câteva minute aerul să iasă. Pentru că va picura puţină apă, este recomandat să ai la îndemână un recipient.

Iată: Cum au reușit italienii din Florența să facă față scumpirilor la energie. Pe când și la noi?

Ce calorifere electrice să alegi

Dacă optezi să te încălzeşti folosind aparate alimentate cu energie electrică, poţi alege între calorifere sau panouri radiante. „Dacă folosiţi calorifere este bine să le cumpăraţi pe cele pe bază de gel, deoarece consumă mai puţin decât cele clasice. Este bine ca şi acestea să aibă un termostat. Şi panourile radiante sunt o soluţie economică, mai ales dacă se montează pe tavan şi astfel căldura se degajă uşor în încăpere“, spune inginerul Cosmin Bostan.

image
image
image
image
image
image
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
roman bogat cantacuzino1 jpg
Rares Bogdan FOTO Facebook
image
actualitate.net
image
actualitate.net