Biologii au descoperit o nouă specie de pasăre în fauna României
Specie nouă de pitulice în fauna din România! Descoperirea a fost făcută de un grup de ornitologi de la Societatea Ornitologică Română (SOR), Centrala Ornitologică Română și Facultatea de Biologie a Universității „Alexandru Ioana Cuza” din Iași, la Agigea.
România are o nouă specie de pasăre sălbatică în faună: pitulicea de munte orientală (Phylloscopus orientalis). Este prima observație documentată pentru țara noastră a aceastei specii de pitulice.
Pitulicea a fost inelată
Specia nouă din fauna României a fost inelată de dr. Emanuel Baltag. „Era ora 09:00 dimineață, 7 septembrie, iar dr. Petrișor Galan a fost cel care a scos specia din plase. Eu am fost cel care a inelat-o, am plasat inelul cu seria și numărul de identificare pe piciorul păsării, dar imediat, în jurul meu au venit și ceilalți colegi biologi din echipă – Vitalie Ajder, Alexandru Pintilioaie, George Creangă, Diana Ionescu, Oana Galan. Bineînțeles că imediat ce au aflat, au venit și alți ornitologi să vadă noua specie pe care o putem raporta în fauna României”, a declarat Emanuel Baltag, potrivit SOR.
Este o pasăre de talie mică
Specia nouă de pitulice din fauna României nu are dimensiuni impresionante. Este o pasăre de talie mică, lungimea corpului ei ajunge la 11-12 centimetri, iar greutatea nu depășește 11 grame. Primele semnalări ale speciei în România au fost făcute de ornitologul Robert Ritter von Dombrowsky în volumul „Păsările României”. Pasărea a fost semnalată încă din 1898, dar niciun cercetător nu a putut prezenta dovada că specia a fost observată și identificată corect în țara noastră.
„Pitulicea aceasta este semnalată ca specie cuibăritoare în Balcani, care iernează în Africa. Cu toate acestea, nu putem afirma că specia cuibărește și la noi. Pitulicile migrează spre Africa, nu iernează la noi, dar unele dintre ele, uneori, pornesc în migrație spre nord, iar apoi își schimbă traseul. Pasărea a fost capturată și inelată în migrație, nu ne putem pronunța, așadar, dacă specia cuibărește și în România”, a mai spus dr. Emanuel Baltag.
În ultimii 5 ani au fost semnalate 18 specii noi de păsări în fauna României
Inelările ornitologice sunt cea mai veche metodă de studiere a migrației păsărilor. Cu ajutorul uneor plase care nu rănesc păsările, ornitologii le capturează, efectuează apoi identificarea păsărilor, le măsoară, le cântăresc și le aplică un inel ornitologic pe picior. Odată recapturate de alți ornitologi, păsările trec din nou prin același procedeu și se poate afla din bazele de date de unde provin și alte detalii preluate de biologi. Până la această oră, pitulicea de munte orientală nu poate fi văzută în România nici măcar la muzee, aceasta este prima observație documentată a speciei. Din 2013 până acum, au fost semnalate 18 specii noi de păsări în fauna României.