Boală gravă depistată cu ajutorul cumpărăturilor pe care le fac femeile: „Este vital să fii diagnosticat repede”

Ultima actualizare:

boală foarte gravă ar putea fi depistată cu ajutorul cumpărăturilor pe care le fac femeile. Pare greu de crezut, dar un studiu a scos la iveală informații complet neașteptate. Cercetătorii cred că se poate indentifica o formă de cancer în stadiu incipient, potrivit BBC.

cumparaturi femeie magazine jpg

Cei care au realizat acest studiu au ajuns la concluzia că achizițiile frecvente de analgezice și pastile pentru indigestie și balonare scot în evidență un risc mai mare de cancer ovarian.

Fiona Murphy avea 25 de ani când a fost diagnosticată cu această boală. Avea crampe de stomac și indigestie de câțiva ani. Inițial, medicii au crezut că suferă de sindromul intestinului iritabil.

„Simptomele mele erau vagi, dar erau frecvente și continue. Asta este ceea ce trebuie să cauți”, spune ea, conform BBC.

Cancerul ovarian ar putea fi descoperit mai repede cu ajutorul cumpărăturilor 

În vârstă de 39 de ani, Fiona a ajutat echipa de la Imperial College London la studiul care ar putea ajuta la descopirea bolii în stadiu incipient.

„Am vrut să ajut la dezvoltarea acestui studiu pentru că am avut un diagnostic greșit timp de aproape doi ani. Dacă există o modalitate de a primi un diagnostic mai devreme, vreau să ajut oamenii care se află în aceeași situație în care eram eu”, spune femeia.

„Este vital să fii diagnosticat în stadii incipiente. Dacă cancerul meu ar fi fost depistat mai devreme, aș fi trecut prin mai puține operații și aș fi avut opțiuni mai bune de fertilitate”, a mai precizat Fiona.

„Simptomele de cancer pe care le căutăm sunt foarte frecvente – dar pentru unele femei, ar putea fi primele semne pentru ceva mai grav”, spune dr. James Flanagan, autorul principal al studiului finanțat de Cancer Research UK.

„Folosind datele de pe carduri de cumpărături, studiul nostru a constatat o creștere vizibilă a achizițiilor de medicamente pentru durere și indigestie în rândul femeilor cu cancer ovarian, cu până la opt luni înainte de diagnostic, în comparație cu femeile fără cancer ovarian”, a adăugat acesta.

Studiul s-a derulat pe durata a șase ani

Cercetătorii au lucrat cu două mari companii britance și 283 de cliente, care au dat acces medicilor la datele privind cumpărăturile lor timp de peste șase ani. 

Cancerul ovarian este adesea diagnosticat târziu, deoarece nu există un test de screening relevant pentru acesta.

Simptomele sunt vagi și pot include stomac umflat sau balonat, indigestie, dureri pelvine sau abdominale, pierderea poftei de mâncare sau senzația de sațietate rapidă după masă și nevoia de a urina mai des, conform sursei citate. Diagnosticul în stadii incipiente crește șansele de succes ale tratamentul.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

image
image
image
image
image
image
conflict loc de munca
Horoscop primavara FOTO Shutterstock jpg
padure intunecata jpg
Primavara copaci flori FOTO Shutterstock jpg
Papa geaca B UNA jpg
atac cutit jpeg