Bogăția și sărăcia, „citite” pe chip. Ce trăsături trădează, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Glasgow

Ultima actualizare:

Un studiu recent a explorat modul în care trăsăturile faciale pot influența percepția celorlalți despre noi. Cercetarea a constatat că anumite caracteristici faciale sunt asociate cu bogăția sau sărăcia, iar aceste trăsături pot avea un impact și asupra gradului de încredere al unei persoane, transmite University of Glasgow în studiul recent publicat.

image

Chipurile cu zâmbete prietenoase

Cercetarea realizat la Universitatea din Glasgow s-a axat pe judecățile rapide, superficiale, pe care oamenii le fac unii despre alții doar pe baza aspectului lor fizic.

Astfel, conform cercetării, persoanele care sunt percepute ca fiind bogate tind să aibă fețe înguste, zâmbete prietenoase, trăsături cizelate, sprâncene ridicate, ochi mari și o culoare deschisă și caldă a pielii.

Aceste atribute dau o impresie de căldură, competență și încredere, a reieșit din studiul publicat de APA Journal of Experimental Psychology.

Chipurile reci, lipsite de încredere

În schimb, cei cu tonuri mai închise ale pielii sau mai reci, sprâncene coborâte, bărbie mai scurtă, care nu zâmbeau erau percepuți ca nefiind înstăriți. Mai mult, chipurile lor nu transmiteau încredere, ci răceală și incompetență.

Fețele celor percepuți ca fiind ”săraci” au fost descrise ca fiind mai „infantile”, cu trăsături rotunde, care declanșează în mod inconștient asocieri cu lipsa de activitate fizică, inteligență scăzută sau o personalitate supusă.

Pe de altă parte, fețele care ar trăda bogăția au trăsături mai prelungi și mai definite, cum ar fi nasul proeminent și fruntea lată, care transmit în mod colectiv o imagine de dominanță, capacitate și onestitate.

Să nu uităm însă că toate acestea sunt doar idei preconcepute, fără vreo legătură cu realitatea, studiul, condus de dr. Thora Bjornsdottir, de la universitatea menționată, nevrând decât să ducă la o înțelegere mai bună a percepțiilor sociale.

„În studiul nostru, dezvăluind trăsăturile faciale care stau la baza acestor judecăți subiective, oferim noi perspective asupra a ceea ce face pe cineva să pară bogat sau sărac și arătăm modul în care aceste judecăți se leagă de stereotipurile pozitive și negative (cum ar fi competența vs. incompetența). Rezultatele sugerează că stereotipurile de clasă socială explică legătura dintre aspectul feței și judecățile privind statutul de clasă socială a indivizilor. Acest lucru evidențiază faptul că stereotipurile pe care le deținem au o consecință asupra modului în care îi percepem pe ceilalți – ne influențează percepțiile. Impresiile noastre despre alți oameni pot duce apoi la anumite avantaje sau dezavantaje pentru ei”, au transmis autorii studiului de la Universitatea din Glasgow.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net