Broasca țestoasă Jonathan a împlinit 190 de ani! Este cel mai bătrân animal terestru

Viața a fost cu adevărat un maraton pentru Jonathan, o țestoasă uriașă care deține titlul de cel mai bătrân animal terestru viu. Cea mai recentă realizare a sa: sărbătorirea a 190 de ani.

Jonathan este cel mai bătrân animal terestru  (Foto: Profimedia)
Jonathan este cel mai bătrân animal terestru (Foto: Profimedia)

Citește și: Atenție, nu e un text banal! Cristina Bălan: «Citiți mai jos povestea Țestoasei Tonka»

Broasca țestoasă Jonathan a împlinit 190 de ani în weekend și a fost sărbătorită timp de trei zile. Reptila gigantică din Seychelles, dată cadou guvernatorului din insula Sfânta Elena în 1882, este și cel mai bătrân animal terestru viu cunoscut.

La petrecerea de trei zile au luat parte rezidenți din întreaga insulă. Sărbătoarea a început vineri la casa guvernatorului, cu momente importante inclusiv un tort făcut special pentru a putea fi mâncat de Jonathan și prietenele sale țestoase, și un videoclip animat despre viața lui.

Vezi și: Gisele Bündchen a salvat o ţestoasă de mare! Mesajul emoționant pe care l-a transmis fanilor

Jonathan este orb și nu mai are miros

Jonathan a devenit faimos, după ce a intrat în Cartea Recordurilor datorită vârstei înaintate. Pe lângă cel mai bătrân animal terestru, el este și cel mai în vârstă chelonian – un ordin care cuprinde mai multe specii de broaște țestoase. În 1991, i s-a dat o parteneră cu care a dezvoltat fericit o relație intimă, însă 26 de ani mai târziu, s-a descoperit că Frederica era de fapt mascul, potrivit The Guardian.

Jonathan este acoperit de riduri, e orb și nu mai are miros. Data exactă a nașterii lui rămâne necunoscută, dar estimările sugerează că a eclozat în 1832. Deoarece a devenit o celebritate locală și națională, Jonathan a apărut pe timbrele emise de Sf. Elena, a raportat CNN, și pe o monedă de 5 pence.

Iată și: Tommy e cel mai bătrân animal de casă din lume. A împlinit 121 de ani

Deținătorul recordului anterior pentru cel mai bătrân chelonian a fost Tu'i Malila, o broască țestoasă care a trăit cel puțin 188 de ani, înainte de a muri în 1965. Tu'i Malila a fost dăruită familiei regale din Tonga de către exploratorul britanic căpitanul James Cook, în jurul anului 1777, potrivit Guinness.

Broasca țestoasă recunoaște vocea veterinarului care are grijă de ea

Cartea Recordurilor a menționat că: „Vârsta lui Jonathan este o estimare bazată pe faptul că era pe deplin matur și, prin urmare, avea cel puțin 50 de ani, când a sosit pe insula Sfânta Elena, din Seychelles, în 1882. El poate fi chiar mai în vârstă decât spunem noi". 

Vârsta lui înseamnă că Jonathan era tânăr când regina Victoria (1819-1901) a Regatului Unit a urcat pe tron ​​și că, mai recent, a asistat la zorii erei tehnologice. Cu toate acestea, Jonathan nu l-a întâlnit pe cel mai cunoscut rezident al Insulei Sfânta Elena; generalul francez Napoleon Bonaparte a sosit pe insulă în 1815 și a murit acolo șase ani mai târziu.

Citește mai multe despre: Melcul şi-a angajat broască să-l treacă apa

În prezent, Jonathan măsoară aproximativ 1.2 metri lungime, este orb, după ce i s-a îndepărtat cataracta, și nu mai are simțul mirosului. Cu toate acestea, el recunoaște vocea medicului său veterinar Joe Hollins, conform Guinness World Records, și încă îi place să mănânce, să doarmă la soare și să se împerecheze. „În ciuda vârstei sale, Jonathan are încă un libido bun și este văzut frecvent că se împerechează cu broasca Emma și uneori cu masculul Fred – animalele nu sunt deosebit de sensibile la genul partenerului!” a declarat medicul veterinar Hollins.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

oana roman si marius elisei
Adriana și Eliza Iliescu
razvan danciu razboinic survivor romania 2023 jpg
sebastian ghiorghiu jpg
nunta insta jpg
Horoscop - zodii - zodiac FOTO Shutterstock
cub claudia patrascanu png
FotoJet jpg
image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2022 27 ianuarie aducerea moastelor sfantului ioan gură de aur jpg
condimente jpeg
carduri energie scumpa jpg
Pomii înfloriţi şi gazonul proaspăt tuns o fac pe actriţă sp stea numai în curte jpeg
elevi jpeg
cos cumparaturi shutter jpeg