Buncărul secret de unde erau dirijate rachetele în anii Războiului. A ajuns o ruină greu de privit. VIDEO

Cu toate că acum ruinat, centrul de comandă al fostului Regiment de rachete al Hunedoarei, o construcție colosală, parte îngropată în pământ, există și acum și este ascunsă într-o pădure din împrejurimile oraşului, aminteşte de epoca Războiului Rece.

Buncărul abia se vede din satelit / foto: adevarul
Buncărul abia se vede din satelit / foto: adevarul

Abia vizibil din satelit, buncărul uriaș a funcţionat în trecut ca punct de comandă al Regimentului 15 Rachete şi artilerie antiaeriană.

Acum, edificiul este aproape distrus și inaccesibil, o privelilște cu adevărat dezolantă. În anii „Războiului Rece” centrul de comandă al unităţii militare din Hunedoara era un loc secret, de care civilii nu se apropiau.

De aici se coordonau acțiunile celor patru divizioane de foc, dotate cu rachete, înfiinţate la sfârşitul anilor ´50 în împrejurimile Hunedoarei, pentru a apăra regiunea industrială de atacurile aeriene.

Cu ele erau protejate oraşele Deva, Hunedoara, Haţeg şi Orăştie, combinatele din Călan şi Hunedoara, termocentrala Mintia, uzinele din Orăştie, minele de fier din Ghelari şi Teliuc, nodul feroviar Simeria şi uzina militară din Cugir.

Locul secret din pădurile Hunedoarei

„Regimentul 15 Rachete şi artilerie antiaeriană avea în compunere patru divizioane de foc şi un divizion tehnic. Divizioanele de foc au fost amplasate în Haţeg, Orăştie, Vadul Dobrii şi Ilia, iar divizionul tehnic la Hunedoara. În cadrul regimentului se afla şi punctul de comandă al acestuia, de tip semiîngropat.

O tură de serviciu permanent asigurată printr-un şef de tură, ofiţer în statul major şi un ofiţer de serviciu pe transmisiuni cu echipele aferente. Tot aici se afla şi punctul de dirijare a aviaţiei militare, deservit de un ofiţer”, informa Asociaţia Judeţeană a Cadrelor Militare în Rezervă si Retragere din judeţul Hunedoara „Sarmizegetusa”.

Regimentul s-a închis, după 40 de ani, la începutul anilor 2000

Regimentul de rachete din judeţul Hunedoara a funcţionat timp de patru decenii, până la începutul anilor 2000.

Vechile unităţi militare antiaeriene din judeţul Hunedoara au fost dezafectate din 2003, iar unele dintre construcţiile lor au rămas în conservare, fiind preluate de administraţiile locale, ori au căpătat alte destinaţii. Altele au ajuns, însă, ruină.

Fostul centru de comandă a rămas abandonat în pădure, iar puţini localnici ştiu de existenţa lui. Nu a fost ocolit însă de distrugeri. Construcţia uriaşă, cu două niveluri subterane întinse pe mai multe sute de metri pătraţi, arată ca după un bombardament, scrie adevarul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cornel dinu
image
image
image
image
image
image
wizz air pixabay jpg
cetate ardud
aer conditionat jpg
Bihor 1 (1) jpg
anneliese michel captura video jpg
roaba record jpg
rachel evans barbie (3) jpg
carte pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net