Calendar ortodox 2018, 25 septembrie. Sfinții zilei: Sfânta Eufrosina, care a murit tânără
Sfânta Cuvioasă Eufrosina este sărbătorită pe 25 septembrie, în Calendarul ortodox 2018. Sfânta Eufrosina și Sfântul Serghie de Radonej sunt printre sfinții zilei, cinstiți de toți credincioșii, conform Calendarului ortodox 2018, pentru data de 25 septembreie.
Sfânta Eufrosina are o poveste aparte și este pomenită de biserica ortodoxă, după ce a devenit prima femeie care a îmbrăcat haina monahală, iar după mulți ani a fost canonizată pentru dragostea ei față de Hristos.
Sfânta Cuvioasă Eufrosina a trăit în Alexandria în vremea împăratului Teodosie cel Mic (secolul V) și a fost rodul stăruinței în rugăciune către Dumnezeu a părinților ei, pe care Domnul i-a binecuvântat cu nașterea de prunci după o vreme îndelungată. La vârsta de 12 ani, Eufrosina a devenit orfană de mamă rămânând sub ocrotirea tatălui său, Pafnutie, potrivit crestinortodox.ro.
După ce a împlinit 18 ani și hotărâtă să nu se căsătorească, Eufrosina a părăsit în taină casa părintească și, îmbrăcată în haine bărbătești, a intrat într-o mănăstire de monahi. Starețul a primit-o, punând-o sub ascultarea părintelui Agapit.Sfânta Euforsina a trăit până la vârsta de 38 de ani în acea mănăstire, fără ca cineva să afle că este femeie. Pentru a-și ascunde adevărata identitate, Sfânta și-a tăiat părul și s-a ferit cât a putut, pentru ca nici măcar tatăl ei să nu afle că trăiește la mănăstire. Ea și-a luat și un alt nume, fiind cunoscută drept monahul Smaragd, ce a oferit învățături duhovnicești până la sfârșitul vieții.De-a lungul timpului, Pafnutie a mers la mănăstire și a primit sfaturi duhovnicești, chiar de la fiica lui, fără însă a bănui că este ea.
Calendar ortodox 2018, octombrie. Sărbători religioase, sfinți, posturi
Sfânta Eufrosina a murit la vârsta de 38 de ani
La vârsta de 38 de ani, Sfânta Eufrosina a căzut pe patul de moarte, grav bolnavă, iar cu doar puțin timp înainte ca ea să treacă la cele veșnice, tatăl ei, Pafnutie a ajuns, la mănăstire, pentru a căuta din nou sfaturi duhovnicești. Starețul s-a îndemnat să meargă la monahul Smaragd, care cu ultimele puteri i-a mărturisit că este fiica lui. Ultimele cuvinte ale Sfintei Eufrosina au fost tulburătoare. ”De vreme ce Atotputernicul Dumnezeu a rânduit pentru mine precum a voit şi mi-a săvârşit dorirea mea, şi iată am ajuns la sfârşit, nevoinţa călugăriei trecând-o nu cu a mea putere, ci cu ajutorul Aceluia Care m-a păzit de cursele vrăjmaşului, nu voiesc ca şi tu să te mâhneşti pentru fiica ta. Eu sunt Eufrosina, fiica ta, şi tu eşti tatăl meu. Eu sunt cea pe care tu o cauţi. Eu, pentru dragostea lui Dumnezeu te-am lăsat pe tine, tatăl meu, şi toată moştenirea mea şi logodnicul cel vremelnic şi am venit aici, tăinuindu-mi firea mea. Ci mă rog ţie, să nu laşi ca altcineva să-mi îngrijească trupul meu după ieşirea sufletului, fără numai tu singur să faci această. Încă mă rog să împlineşti făgăduinţa mea pe care am făcut-o părintelui locaşului acestuia, când mă rugam ca să fiu primită aici, zicând că am averi multe şi pe acelea le voi aduce în locaşul acesta.Deci, să faci această, tatăl meu, şi să dai averea mea ce a rămas locaşului acestuia care bine se păstoreşte şi se rânduieşte, şi te roagă pentru mine", a spus Sfânta Euforsina înainte a-și da duhul, potrivit doxologia.ro.
Pafnutie, tatăl Sfintei Eufrosina, s-a călugărit după moartea acesteia
Îndurerat peste măsura de moartea fiicei lui, Pafnutie a urmat calea acesteia și s-a călugărit. Dar nu înainte de a împărți toată averea pe care o strânsese, la biserici, la mănăstiri și la săraci.
Pafnutie a păstrat o parte din avere și a mers cu ea la mănăstirea unde a viețuit fiica sa. A donat averea rămasă mănăstririi și a cerut să stea în chilia fiicei sale, care peste ani avea să devină Sfânta Cuvioasă Eufrosina. Sfântul Pafnutie s-a călugărit și a mai trăit 10 ani, iar după ce a murit a fost îngropat aproape de fiica sa.
Rugăciunea Sfinei Cuvioase Eufrosina ajută femeile
Se spune că Sfânta Cuvioasa Eufrosina este ocrotitoarea femeilor, dar și făcătoare de minuni. Astfel, din bătrâni se mai povestește că toate femeile care au probleme și rostesc rugăciunea Sfintei Eufrosina vor avea parte de împlinirea dorințelor.
Iată rugăciunea pe care trebuie să o spună femeile care au nevoie de ajutor de la Sfânta Cuvioasă Eufrosina:”O, fericită maică Eufrosina, pe pământ nebună pentru Hristos, în ceruri preaînțeleaptă, care ai sfârșit în chip minunat drumul tău pământesc de o sută de ani! Caută acum din înălțimea cerului spre noi, păcătosșii, care în marea vieții stăm învăluiți de patimile și suferințele trupești, de ocările și ispitele lumești, și de numeroasele curse diavolești.Și corăbiile sufletelor noastre sunt deja aproape de înec, căci nu au ancora puternică a credinței, și își pun nădejdea în puterile lor și în ajutorul omenesc, iar sfeșnicul iubirii și al evlaviei s-a stins.Nu zăbovi, maică Eufrosina, ci ajută-ne nu dupa vrednicia noastră, ci dupa milostivirea ta, asemănându-te Atotmilostivului Mântuitorului nostru lisus Hristos. Întărește-ne în credință, nădejde și dragoste. Pe cei reci și împietriți la inimă încălzește-i cu râvna ta, tămăduiește bolile noastre, ia de la noi necazurile și tristețea, dă-ne nouă mână de ajutor pe acest alunecos drum pământesc, ca să ne întărim cu trupul și cu sufletul, să purtăm răbdători crucea noastră cu nădejdea în Dumnezeu și, cu grabnica ta mijlocire, să ne învrednicim după moarte de viața cea veșnică și fericită, slăvind pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, în vecii vecilor. Amin”.
Click! îți spune poveștile necunoscute, ale sfinților care ocrotesc diferite profesii
Sfântul Serghie de Radonej
Tot pe 25 septembrie, conform Calendarului creștin ortodox, se face pomenirea Sfantului Serghie de Radonej. Acesta este unul dintre cei mai cunoscuti sfinți ruși, considerat unul dintre sfinții prin care Dumnezeu a renăscut monahismul isihast rus.
Sfântul Serghie de Radonej s-a născut în ziua de 3 mai 1313 și a trecut la cele vesnice în ziua de 25 septembrie 1391, la vârsta de 78 de ani. Sfântul a fost ctitor al uneia dintre cele mai mari lavre rusești - Lavra Sfânta Treime, aflată în nordul Moscovei și este cinstit de toți creștinii ortodocși.
Alți sfinți pomeniți pe 25 septembrie, în Calendarul ortodox 2018
În aceeași zi în care sunt pomeniți Sfânta Eufrosina și Sfântul Serghie de Radonej, Biserica ortodoxă mai face pomenirea următorilor sfinți.
- Sfântul Mare Mucenic Pafnutie Egipteanul
- Sfinții Mucenici Pavel și Tatis, cu fiii lor
- Sfântul Pafnutie anahoretul
Citește și:
Miracole creştine: Sfânta Tatiana, ocrotitoarea tinerilor
Când pică Paştele între anii 2016-2025. Cum se calculează
Tradiții pentru spor și sănătate pentru Postul Crăciunului. Ce reguli trebuie să respecte creștinii