Când s-a născut, de fapt, Matia Corvin. Horoscopul conducătorului, descoperit în Arhivele Vaticanului, dezvăluie data nașterii sale

A fost unul dintre cei mai mari conducători din istoria Ungariei. Născut la Cluj-Napoca, Matia de Hunedoara, cunoscut și ca Mateiaș în cronicile Moldovei sau Matei Corvin, a fost fiul mai mic al lui Ioan de Hunedoara (știut și ca Iancu de Hunedoara) și al Elisabetei Szilágyi. Legat de data nașterii, până la începutul secolului XX când a fost descoperit horoscopul lui Matia, se vehicula anul 1440, însă, s-a descoperit că această dată nu era, câtuși de puțin, una corectă. Când s-a născut, de fapt, Matia Corvin.

Când s-a născut, de fapt, Matia Corvin / Foto: Arhiva Click!
Când s-a născut, de fapt, Matia Corvin / Foto: Arhiva Click!

Horoscopul lui Matia Corvin a fost descoperit între manuscrisele bibliotecii reginei Christina Augusta a Suediei, aflate în arhivele de la Vatican, la începutul secolului XX. Până atunci, se vehicula că fiul mai mic al eroului de la Belgrad, Ioan de Hunedoara (Iancu de Hunedoara), și al Elisabetei Szilágyi că s-a născut în anul 1440. Ulterior, s-a descoperit că această dată nu era, câtuși de puțin, una corectă.

Când s-a născut, de fapt, Matia Corvin

În cea de-a treia parte a manuscrisului amintit, care poartă titlul de Nativitates aliquot illustrium principum ac doctorum virorum, găsim o colecție de horoscoape printre care și cele ale lui Matia, Ferdinand I, Maximilian I, și Ludovic I, unde este menționată cu mare precizie data nașterii lui Matia Corvin (anul 1443, luna februarie, ziua 23, ora 15, minutul 7, secunda 34), relatează Historia.ro.

Datorită faptului că s-a născut în ajunul lui 24 februarie, zi în care calendarul catolic îl comemorează pe Matia Apostolul (9 august în cel ortodox), acesta a primit la botez numele de Matia. Și-a petrecut copilăria și adolescența împreună cu fratele său mai mare, Ladislau (1431/1433-1457), în preajma unor mari învățați ai vremii ca Ioan Vitéz, episcop de Oradea și arhiepiscop de Esztergom, și Sanocki Gergely.

Matia Corvin cunoștea și vorbea fluent maghiara, italiana, croata, latina, dar și germana, ceha, slovaca sau alte limbi slave. Pe 24 ianuarie 1458, după ce tatăl său a murit, a fost aclamat de peste 15.000 de oameni în calitate de rege al Ungariei. Ca rege, pe lângă regatul Ungariei, Matia a mai condus în uniune personală Regatul Moraviei, Silezia şi Lusacia (Lausitz) şi Austria Inferioară. Domnia lui Corvin a fost una foarte apreciată, acesta reușind să stea pe tron 32 de ani (1458-1490). El ar fi murit prin otrăvire, la vârsta de 47 de ani, la 6 aprilie 1490.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mircea Fechet, ministrul Mediului și Nicolae Ciucă, președintele Senatului, participă la evenimentul de lansare a Sistemului Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
image
image
image
image
image
image
dali
copil bolnav de rujeola pojar foto shutterstock jpg
concert pixabay jpg
targ sibiu pevremuri jpg
incendiu ploiuesti (2) jpeg
sticla ketchup1 jpg
cosmos 7682504 1280 jpg
condimente pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net