Când se văruiesc, de fapt, pomii? Secretul pe care îl știu doar grădinarii experți

Ultima actualizare:

Cu toții am văzut, de atâtea ori, copaci cu trunchiul vopsit cu var. Sunt sigur că suntem destui care ne amintim de prima dată când am văzut un copac cu trunchiul vopsit alb și, poate chiar că ne-am uitat cu ceva confuzie la ce aveam în față. Ei bine, află nu doar de ce sunt văruiți copacii, dar și care este metoda cea mai bună pentru a o face.

Află când și de ce se văruiesc pomii. / foto: playtech.ro
Află când și de ce se văruiesc pomii. / foto: playtech.ro

Când și de ce se văruiesc pomii?

Vestita „curățenie de primăvară” este la fel de importantă pentru livezile de-a lungul țării, precum este și pentru noi, care luăm casa de la cap la coadă și o facem ca nouă. Exact același principiu se aplică și pentru copacii din jurul nostru.

Astfel, odată cu venirea primăverii, livezile sunt curățate iar stropirea sezonieră este făcută. Pomii sunt curățați înainte de aplicarea varului, pentru a îndepărta părțile uscate ale scoarței, precum și orice ouă de insecte ce deja sunt în copac. Este ideal ca procesul de văruire să fie făcut înainte ca pomii să înflorească. Mai este posibil ca văruirea să fie făcută și toamna, dar primăvara este considerată perioada cea mai propice, în special Martie.

Varul are ca scop protejarea pomilor de dăunătorii care pot depune ouă în scoarță. De asemenea, odată văruiți, pomii sunt protejați de mușchi și licheni, inclusiv pe perioada verii.

Cum se văruiesc pomii?

După ce pomii au fost curățați, de preferat folosind o perie de sârmă, este cel mai indicat ca văruirea efectivă să o efectuați a doua zi. De asemenea, vor fi necesare două straturi de var pe fiecare copac, așa că aveți grijă să aveți suficient!

„Rețeta” pentru varul de care aveți nevoie este una simplă. Vă trebuie doar 50 de grame de aracet, 2 sau 3 kilograme de var stins, 250 de grame de sulfat de cupru (sau, dacă vă este mai la îndemână, 100 de grame de sare grunjoasă), iar ingredientul final care vă trebuie este 10 kilograme de apă.

Nu este nimic complicat care trebuie să vă îngrijoreze! Doar puneți varul stins, aracetul și sulfatul de cupru (sau sarea!) în apă, iar apoi amestecați până rezultă o pastă omogenă. Asta este tot ce vă trebuie pentru a avea o livadă frumoasă și sănătoasă cu care să vă mândriți!

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net