Cântecul «Macarena» poate salva vieţi. Cum este posibil

Ultima actualizare:

    Macarena este poate cel mai popular dans din ultimele două deceniicaptură Youtube
Macarena este poate cel mai popular dans din ultimele două deceniicaptură Youtube

Câţi dintre noi nu am dansat măcar o dată pe “Macarena”, celebra piesă a celor de la Los del Rio. Un studiu recent relevă faptul că hitul poate salva vieţi prin corelarea ritmului său cu cel al masajului cardiac.

Piesa a fost lansată în 1993, iar pe Youtube are peste 36 de milioane de vizualizări la un singur videoclip. “Macarena” are o coregrafie uşoară, tocmai de aceea este nelipsită de la nunţi, aniversări şi petreceri.

Potrivit unui studiu făcut recent, piesa poate salva vieţi şi asta pentru că impune ritmul potrivit pentru un masaj cardiac. Melodia deţine un tempo care este util în cazul acestei proceduri, ce necesită între 100 şi 120 de compresii pe minut.

Cum au dovedit cercetătorii acest lucru

Cercetătorii de la Universitatea Barcelona, Universitatea Autonomă din Barcelona şi Spitalul Clinic din Barcelona au recrutat 164 de studenţi la medicină în cadrul unui experiment insolit.


    Masajul cardiac se realizează prin presiunea ritmică pe piept
Masajul cardiac se realizează prin presiunea ritmică pe piept

Studenţii au fost separaţi în trei grupuri şi au primit misiunea de a practica masaje cardiace pe manechine, timp de două minute. Cele mai bune rezultate au fost obţinute de studenţii care au folosit un metronom (dispozitiv mecanic, electronic sau electromecanic care emite semnale auditive şi vizuale regulate, marcând astfel intervale egale de timp) reglat la 103 compresii pe minut, graţie unei aplicaţii pentru smartphone-uri: 91% dintre ei au avut cadenţa recomandată, scrie news.ro. În grupul celor care au urmat tempoul cântecului Macarena, 74% dintre ei au respectat ritmul corect. Cei care au executat masaje cardiace fără instrucţiuni au reuşit doar într-un procent de 24% să urmeze cadenţa recomandată.

Cum ajuți un om care s-a prăbușit lângă tine

În doar câteva minute, dacă ştii ce să faci, poţi salva viaţa unui om care se află în stop cardio-respirator.

Verifică starea victimei. Asigură-te că zona în care se află întinsă persoana e sigură (nu sunt maşini, nu se află în dreptul unei clădiri şubrede etc). Apropie-te la 10 cm de victimă şi întreab-o dacă e conştientă şi dacă ştie ce i se întâmplă!

Ascultă respiraţia. Dacă nu primeşti răspuns verifică dacă respiră, vreme de zece secunde (poţi număra în gând), deschizând căile aeriene. Faci asta flexând capul victimei pe spate şi împingând cu degetele bărbia celui căzut. În lipsa respiraţiei strigi după ajutor, suni la 112 şi descrii starea pacientului.

Compresie toracică. Este esenţială pentru salvarea celui căzut. Pui podul unei palme la jumătatea toracelui, pe stern, apoi cealaltă palmă peste prima şi intercalezi degetele. Degetele celei de-a doua palme nu se sprijină pe torace. Cu braţele întinse şi sprijnite perpendicular pe stern începi să comprimi toracele astfel încât să înfunzi sternul 4-5 centimetri. Execută 30 de compresii, păstrând ritmul, astfel încât decompresiile să fie egale în timp cu compresiile.

Ventilare artificială. După cele 30 de compresii urmează două ventilări (suflări în gura pacientului). O ventilare artificială corectă se face prin menţinerea capului victimei în hiperextensie şi a gurii, întredeschisă, cu una din palme. În acelaşi timp, cu cealaltă mână susţi fruntea victimei şi îi pensezi nasul. Inspiri profund, aşezi gura ta pe gura pacientului în mod etanş şi sufli de două ori preţ de două-trei secunde. Toracele trebuie să se ridice în timpul acestei manevre.

Repetare. Dacă pacientul nu-şi revine după prima sesiune de resuscitare, repetă toţi paşii enumeraţi mai sus până când acesta începe să respire sau până când vin medicii. Nu renunţaţi uşor, căci o persoană care suferă un stop cardiac poate fi salvată de medicii de pe ambulanţă.

Ascultă aici hitul lansat de Los del Rio în 1993

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Kate, William și Harry, Foto Getty (2) jpg
image
image
image
image
image
image
eliza petrachescu captura video jpg
Jogging miscare sport exercitii FOTO Shutterstock jpg
Alegeri 2024  buletin vot FOTO Mediafax jpeg
WhatsApp Image 2024 04 30 at 19 30 18 jpeg
tiramisu pexels jpg
euro valuta bani pixabay jpg
ambulanta jpg
printesa margaret colaj captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net